A Pécsi Járási és Nyomozó Ügyészség több rendbeli csalás bűntette miatt emelt vádat egy pécsi pár ellen, akik a sértettek szellemi leépülését használták ki bűncselekmények elkövetéséhez.

Az elkövetők élettársak, akik 2016 szeptemberében elhatározták, hogy rászoruló, szellemi leépülésben szenvedő személyek vagyoni értékeit megszerzik.

A vádlottak az egyik sértettet már régóta ismerték, tudták, hogy egyedül él, családtagjaival a kapcsolatot nem tartja.

2016 szeptemberében a férfit rávették arra, hogy nyisson új bankszámlát azzal, hogy a vádlottak a számlához elektronikusan hozzáférjenek, illetve társkártyát is kapjanak.

A bankszámla megkötése után rávették a sértettet arra, hogy nyugdíját az új számlára kérje folyósítani. Miután a vádlottak a számlához hozzáférést szereztek és az első nyugdíj is átutalásra került, a vádlottak azt a sértett számlájáról tudta és beleegyezése nélkül leemelték.

A sértett tulajdonát képezte egy pécsi ingatlan is. Az elkövetők a számlanyitással egyidejűleg rávették a sértettet, hogy az ingatlant ajándékozza nekik. A férfival még aznap ajándékozási szerződést is kötöttek. Ezután a vádlottak az így tulajdonukba került ingatlant kiskorú gyermekük nevére íratták.

Az ügy másik sértettje ugyanebben az időszakban 350.000 forint kölcsönt kapott a vádlottaktól azzal, hogy három héten belül 550.000 forintot kell visszafizetnie. Ezzel egyidejűleg adás-vételi szerződést is kötöttek, mely szerint a sértett lakását eladja a vádlottaknak. A szerződésben rögzítették, hogy a vételárat a vevők megfizették.

A két csaló ígéretet tett arra, hogy az adás-vételi szerződést csak akkor nyújtják be, ha  a kölcsönt a sértett nem tudja visszafizetni, ennek ellenére a vádlottak az eljáró ügyvéd útján az adás-vételi szerződést a földhivatalba benyújtották, majd egy héttel később ezt az ingatlant is gyermekük nevére íratták.

Az elkövetők cselekménye a csalás bűntettének a megállapítására alkalmas, mely bűncselekmény büntetési tétele 1-5 évig terjedő szabadságvesztés.

Hozzászólások lezárva.