A Kaposvári Járási Ügyészség korábban bűnszövetségben és csoportosan elkövetett kifosztás bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat azzal a két – huszonnégy és negyven éves – Budapest környékén élő nővel szemben, akiknek az ügyében a Kaposvári Járásbíróság 2019. december 10-én hirdetett ítéletet.

A vád szerint az egymással jó ismerősi viszonyban lévő vádlottak 2018 júliusa és 2019 januárja között tizenhárom idős embert fosztottak ki. Több, mint 4,5 millió forinttal károsították meg őket úgy, hogy egyikük valamilyen valótlan indokra hivatkozva lekötötte a sértettek figyelmét, míg ezalatt társa átkutatta a lakásukat, ahonnan jellemzően ékszert és készpénzt vett el.

A bűncselekményeket szervezetten elkövető vádlottak az ország egész területén tevékenykedtek, így Kaposvár mellett – többek között – Sopronban és Békéscsabán is követtek el kifosztásokat. Azonosításukat az is nehezítette, hogy az egyik elkövető több bűncselekménynél is megváltoztatta a külsejét, így póthajat viselt, illetőleg mobiltelefonon keresztül folyamatosan tartották a kapcsolatot egymással.

A Kaposvári Járásbíróság – az ügyészi álláspontot nagyrészt osztva – több rendbeli minősített kifosztás bűntettében és készpénz-helyettesítő fizetési eszközzel visszaélés bűntettében mondta ki bűnösnek a vádlottakat, ezért a különös visszaesőnek minősülő fiatalabb – több bűncselekményben részt vevő – nőt hat év tíz hónap börtönbüntetésre, hét év közügyektől eltiltásra és három év közúti járművezetéstől eltiltásra ítélte, és a feltételes szabadság lehetőségéből kizárta.

Az idősebb vádlottal szemben – aki a bűncselekményeket szintén különös visszaesőként követte el – a bíróság öt év börtönbüntetést, hét év közügyektől eltiltást és három év közúti járművezetéstől eltiltást szabott ki azzal, hogy egy korábbi büntetéséből engedélyezett feltételes szabadságát is megszüntette.

Az ítélet nem jogerős, – mert a kiszabott büntetés tartama nem éri el a középmértéket – az ügyészség súlyosításért, míg a védelem felmentésért fellebbezett.

Hozzászólások lezárva.