A Debreceni Járási Ügyészség a bűncselekmény felismerésére idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat azzal a nővel szemben, aki egy idős asszony bizalmába férkőzött, majd megtévesztéssel pénzt csalt ki tőle és a lakásából értéktárgyakat lopott

Az egyedül élő idős sértett Debrecenben 2017 novemberében másik ingatlanba költözött, ebben segített neki a vádlott. A sértett és a vádlott megegyeztek az órabérben és abban is, hogy a vádlott a költözés után napi rendszerességgel segít az idős asszonynak a pakolásban. Az asszony és a nő között jó kapcsolat alakult ki, a sértett megbízott a vádlottban.

A vádlott azonban az asszony idős korát és a közöttük kialakult jó viszonyt kihasználva a sértettől 2017 decemberében 60.000,- Ft-ot kért kölcsön arra hivatkozással, hogy beázott a lakása és a javítási munkálatokat ki kell fizetnie. A vádlott azonban a kölcsön visszafizetésének napján további 25.000,- Ft-ot kért kölcsön a sértettől festési munkákra.

A debreceni nőnek sem szándékában, sem módjában nem állt a kölcsönkért pénzösszeg visszafizetése, célja kizárólag az volt, hogy a sértettet tévedésbe ejtse és tőle pénzt szerezzen.

A vádlott 2017 decemberében a lakásból a pakolás során ellopott 20.000,- Ft készpénzt és egy több, mint 40.000,- Ft értékű karikagyűrűt.

A nő a sértettnek a csalással 85.000,- Ft, míg a lopással több, mint 60.000,- Ft kárt okozott, ami nem térült meg.

A Debreceni Járási Ügyészség a vádlottal szemben a bűncselekmény felismerésére idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Debreceni Járásbíróságon. Vádiratában felfüggesztett börtönbüntetés kiszabására és arra tett indítványt, hogy a bíróság a sértett által előterjesztett polgári jogi igényt érdemben bírálja el. Az ügyészség a büntetés konkrét mértékére is indítványt tett arra az esetre, ha a vádlott a bíróság előkészítő ülésén a bűnösségét beismeri és lemond a tárgyaláshoz való jogáról

Hozzászólások lezárva.