A Balassagyarmati Járási Ügyészség indítványa alapján, a bíróság elrendelte annak a 22 éves férfinek az előzetes letartóztatását, aki Salgótarjában egy járdára felhajtva halálra gázolt egy nőt.

A 22 éves férfi 2017. december 23-án vendégségbe érkezett Mátraverebélybe, ahol az eddigi adatok szerint nagy mennyiségű szeszesitalt, valamint kábítószert és más bódító hatású anyagot is fogyasztott, majd ismerőseit elkísérte Salgótarjánba, beteglátogatóba.

Autóval mentek a megyeszékhelyre, ahol a gépkocsi tulajdonosa a kórház melletti utcában parkolt le. Mivel tartott attól, hogy az ittas állapotban lévő gyanúsítottat a kórház biztonsági személyzete nem engedi be, ezért a kulcsot a személygépkocsiban hagyta, hogy a gyanúsított és a tulajdonos testvére az autóban melegedni tudjanak.

Várakozásuk közben először a testvér ült a vezető ülésben, azonban az autóból rövid időre kiszállt. Ezalatt a gyanúsított – aki vezetői engedéllyel nem rendelkezik – átmászott a vezetőoldali ülésbe és elindította a gépkocsit. Néhány méter után elérte a Füleki utat, melyre balra kanyarodott, de az autót nem tudta az úttesten tartani, felhajtott a jobb oldali járdára, ahol éppen egy család gyalogolt. A gépkocsit észlelve az apa és a lánya el tudott ugrani előle, azonban az édesanyát a jármű elütötte. A gyanúsított ekkor kiugrott a megálló autóból, és a helyszínről futva elmenekült.

Az elgázolt nő újraélesztését a mentők a helyszínen megkezdték, majd beszállították a közeli kórházba, ahol azonban rövid idő múlva elhunyt.

A gyanúsítottat a Salgótarjáni Rendőrkapitányság járőrei röviddel a cselekmény után a távolsági buszmegálló közelében elfogták. A 22 éves férfi cselekménye ez idő szerint jármű önkényes elvétele bűntettének, halálos közúti baleset gondatlan okozása vétségének, valamint segítségnyújtás halált okozó elmulasztásának a veszélyhelyzetet előidéző által elkövetett bűntette megállapítására alkalmas, de a szakvélemények elkészülte után a minősítés halált okozó ittas és bódult járművezetés bűntettére is változhat.

A gyanúsított előzetes letartóztatására az ügyészség elsősorban az elrejtőzés veszélye miatt tett indítványt, ugyanis a férfi már a helyszínről is elmenekült, továbbá a terhére rótt bűncselekmények kiemelkedő tárgyi súlya miatt a várható büntetése nagyságára figyelemmel is valószínűsíthető szökésének veszélye.

A Balassagyarmati Járásbíróság nyomozási bírája – az ügyészi indítványnak helyt adva – elrendelte a férfi előzetes letartóztatását.

Hozzászólások lezárva.