A vádlottakat a repülőtéren érték tetten; a kerületi ügyészég gyorsított eljárásban bíróság elé állította őket, a bíróság kimondta bűnösségüket.

A vád szerint egy 30 éves tádzsik és egy 35 éves ukrán állampolgár 2019. augusztus 3-án, a hajnali órákban együtt érkeztek meg a XVIII. kerület, Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre Szlovákiából. Az ukrán férfi vásárolt tádzsik társának egy Kanadába tartó járatra szóló beszállókártyát és hamisított szlovák közokiratokat – útlevelet, személyi igazolványt és vezetői engedélyt – adott át neki. A tadzsik terhelt az iratok egy részét felhasználta, amikor megkísérelt felszállni a Torontóba tartó járatra, illetve, amikor igazoltatták a rendőrök.

A rendőrség az iratok hamisságát észlelte, és a két férfit őrizetbe vette.

A Budapesti XVIII. és XIX. Kerületi Ügyészség az elkövetéstől számított harmadik napon az ukrán férfit embercsempészés bűntette, tádzsik társát közokirat-hamisítás bűntette és hamis magánokirat felhasználásnak vétsége miatt – gyorsított eljárásban – bíróság elé állította.

A vád alapján a bíróság a vádlottakat bűnösnek mondta ki, az ukrán férfit 1 év 3 hónap – végrehajtásában 2 évre felfüggesztett – börtönbüntetésre ítélte, a tádzsik állampolgárt 2 évre kiutasította az országból.

Az ügyészség indítványozta az ukrán férfi letartóztatásának elrendelését, amelyet a bíróság elutasított, és bűnügyi felügyelet alá helyezte a vádlottat.

Az ítélet nem jogerős, az ügyészség súlyosításért fellebbezett.

Hozzászólások lezárva.