A Szombathelyi Járási Ügyészség közveszély okozásának bűntette miatt emelt vádat azzal a férfival szemben, aki 2018 februárjában felgyújtotta az egyik Vas megyei városban lévő lakását, és a tűz közveszélyt okozott.

A vád szerint a vádlott az egyik Vas megyei városban lévő társasház harmadik emeleti lakásában lakott. Az egyes szinteken lévő lakásokban a fürdőszoba és a mosdó szellőzése szerelvény aknán keresztül történt, és az egymás feletti lakások közös szellőző rendszeren keresztül szellőztek.

A vádlott 2018 februárjában szándékosan okozott tüzet úgy, hogy gyufával meggyújtott egy papírzsebkendőt, majd azt az ágyon lévő ágyneműk közé rakta.

Miután az ágynemű és az ágy is meggyulladt, a tűz már a vádlott további magatartásától függetlenül égett, a vádlott távozott a helyszínről.

A tűz átterjedt a lakás többi részére, és a vádlott lakhelye feletti lakás vakolata, ablaküvege is megrepedt, a parketta felpúposodott.

A tűz következtében közveszélyes helyzet alakult ki, mert a keletkezett füst és mérgező gázok a társasház szellőző rendszerén keresztül bejutottak a tűzzel érintett lakás feletti lakásba, továbbá a lépcsőházba. Emiatt a lakók élete, testi épsége mind a lakhelyükön, mind az onnan történő menekülés során közvetlen veszélybe került.

A súlyosabb következmények azért maradtak el, mert a kiérkező tűzoltók a tüzet eloltották.

A bűncselekménnyel összefüggésben az önkormányzat, a társasház és a lakók több, mint kilenc millió forint kárt szenvedtek.

A vádlott büntetőjogi felelősségéről a Szombathelyi Járásbíróság fog dönteni.

Hozzászólások lezárva.