A Debreceni Járásbíróság rablás bűntette miatt tartott előkészítő ülésén a vádlott beismerő vallomást tett, azonban a bíróság által kiszabott büntetés nem érte el az ügyészségi indítvány szerinti mértéket, ezért az ügyész súlyosításért fellebbezett.

 A Debreceni Járási Ügyészség rablás bűntette miatt emelt vádat azzal a férfival szemben, aki 2018. október 15-én éjfél körül egy debreceni belvárosi presszó előtt ittas állapotban kirabolta a sértettet.

A két férfi az este során együtt italozott, majd kimentek a szórakozóhely elé, ahol a vádlott megfenyegette a sértettet, hogy megveri, ha nem adja át a karóráját és 10.000,- Ft készpénzt.

A testi erőfölényben lévő férfi fenyegetése a sértettben komoly félelmet keltett, ezért odaadta neki a 8.000,- Ft értékű karóráját és a nála lévő 3.000,- Ft-ot. A sértett ezután visszasietett a presszóba, ahonnan telefonon értesítették a rendőrséget.

A helyszínre érkező rendőrjárőrök a presszó előtt tartózkodó vádlottat elfogták.  A nála lévő készpénzt és órát lefoglalták és visszaadták a sértettnek, ezáltal az okozott kár teljes egészében megtérült.

A vádlott a nyomozás során tagadta a bűncselekmény elkövetését. Az ügyészség az új büntetőeljárási törvény lehetőségével élve vádiratában indítványozta, hogy amennyiben a vádlott a bíróság előkészítő ülésén a bűnösségét beismeri, úgy a bíróság 6 év fegyházbüntetést és 6 év közügyektől eltiltás mellékbüntetést szabjon ki vele szemben.

A Debreceni Járásbíróság 2019. március 7-én előkészítő ülést tartott, melyen az ügyészség indítványára figyelemmel a vádlott a vádirattal egyezően elismerte a bűncselekmény elkövetését és lemondott a tárgyalás jogáról.

A bíróság az előkészítő ülésen ítéletet hozott, a feltárt bűnösségi körülmények alapján a többszörös visszaeső vádlottat 4 év 6 hónap fegyházbüntetésre ítélte és mellékbüntetésként 5 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától.

Az ítéletet a vádlott és védője tudomásul vette, az ügyészség azonban súlyosítás végett fellebbezést jelentett be, mivel a kiszabott fegyházbüntetés és a közügyektől eltiltás mellékbüntetés tartama nem érte el az ügyészség által indítványozott mértéket.

Hozzászólások lezárva.