A Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat két nővel szemben.

A vád szerint a tatabányai székhelyű, fémmegmunkálási, lakatosipari, javítási-karbantartási tevékenységi körrel rendelkező kft-t az elkövetők közösen alapították. A cég 2012-ben Tatabányán kibérelt egy műhelycsarnokot, ahol szintén bérelt fémipari gépek segítségével végezte el a vasipari munkákat. A cég számos megrendelést teljesített alvállalkozók bevonása nélkül, be nem jelentett munkavállalók közreműködésével. A valós megrendelések alapján a gazdasági társaság irányítói az elvégzett munkákról a számlákat kiállították, és azok ellenértékét átvették.

Az elkövetők azonban a befizetendő általános forgalmi adó csökkentése céljából fiktív számlákat szereztek be, majd azokat a könyvelésben szerepeltették. A valóságban a fiktív számlákat kibocsátó cégek a kft. részére terméket nem értékesítettek, szolgáltatást nem nyújtottak, így a gazdasági társaság a hamis számlák alapján ÁFA levonására nem lett volna jogosult. A cég vezetői azzal a magatartásukkal, hogy a bevallásokban a beszerzési oldalon fiktív költségszámlákat szerepeltettek, összesen 66.161.033 forint vagyoni hátrányt okoztak az állami költségvetésnek.

A főügyészség mindkét nővel szemben börtönbüntetés kiszabását indítványozta.

Az elkövetők büntetőjogi felelősségéről a Tatabányai Törvényszék fog dönteni.

Hozzászólások lezárva.