A Debreceni Járási Ügyészség halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt emelt vádat az ellen a férfi ellen, aki a főútra történő felhajtás során ütközött egy személygépkocsival, amely áttért a szemközti forgalmi sávba és összeütközött egy harmadik járművel

 A vádlott egyéves jogosítvánnyal rendelkezett, amikor 2019. augusztus 28-án dél körül egyedül autózott Debrecen külterületén. Egy üzemanyagtöltő állomás szervízútjáról szándékozott a kétszer két sávos 35-ös számú főútra felhajtani.

Természetes fényviszonyok és ideális időjárási körülmények voltak. A vádlott megállt a STOP táblánál, mielőtt felhajtott az útra, majd azért, hogy fel tudja mérni a forgalmi helyzetet, behajtott a főút külső forgalmi sávjába. Az ekkor odaérkező személyautó vezetője észlelve a vádlott balra kanyarodási szándékát lassított, majd fényjelzéssel lemondott az elsőbbségi jogáról. A vádlott ezután nagyfokú figyelmetlensége és tapasztalatlansága folytán megkezdte a balra kanyarodást, de közben nem biztosított elsőbbséget a főúton balról, a belső forgalmi sávban közlekedő autó részére, így azzal összeütközött. A szabályosan közlekedő személygépkocsi áttért a menetiránya szerinti bal oldalra, ahol nekiütközött az ott szabályosan haladó gépkocsi elejének. Ez utóbbi gépjármű az ütközés után a szalagkorlátnak csapódott.

A balesettel érintett harmadik személyautóban utasként tartózkodó sértett testszerte olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy kórházba szállítását követően meghalt.

A szabályosan közlekedő két gépjármű vezetője és utasai 8 napon belül gyógyuló könnyű sérüléseket szenvedtek.

A vádlott KRESZ szabályszegő magatartása okozta a balesetet és amiatt következett be a sértett halála.

A Debreceni Járási Ügyészség a vádlott ellen halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt emelt vádat a Debreceni Járásbíróságon. A járási ügyészség a vádiratban a vádlottal szemben felfüggesztett fogházbüntetés és közúti járművezetéstől eltiltás büntetés kiszabását indítványozta. A vádirat a büntetés konkrét mértékére vonatkozóan is tartalmaz indítványt arra az esetre, ha a vádlott a járásbíróság előkészítő ülésén elismeri a bűncselekmény elkövetését és lemond a tárgyaláshoz való jogáról.

Hozzászólások lezárva.