Tragikus kimenetelű balesetet okozott a felelőtlen munkavégzés és a munkavédelmi szabályok megszegése egy Lőrinciben működő üzemben. Az eset kapcsán lefolytatott nyomozást követően a Hatvani Járási Ügyészség vádat emelt a vétkesekkel szemben.

Az ügy I. rendű vádlottja 2016 őszén egy hulladékkezeléssel foglalkozó vállalkozás telepvezetője volt, ahol a 27 éves II. rendű vádlott a műanyag feldolgozás során használt hidraulikus bálázó prés kezelőjeként dolgozott. A sértettet a telepvezető a gépkezelő mellé osztotta be kézi anyagmozgató munkakörbe. A két férfi úgy dolgozott a futószalagról működő nagyméretű présgéppel, hogy a biztonságos munkavégzés elméleti és gyakorlati hátterével nem voltak tisztában, ugyanis a balesetek elkerüléséhez szükséges utasítások és információk megismerését az I. rendű vádlott nem tette elérhetővé a számukra. Mindemellett eltűrte azt is, hogy a bálák egyben tartása érdekében a munkagépbe szabálytalanul kartonlapokat helyezzenek, aminek során az oldalsó szerelőajtón át naponta többször is be kellett másznia valamelyiküknek a szűk préscsatornába, és abban métereket kellett előre kúsznia. Nem működött továbbá a szerelő ajtó biztonsági reteszelő kapcsolója sem, mert annak védelmi mechanizmusát – ami a prés nyitott ajtónál történő elindulását megakadályozhatta volna – a balesetet megelőzően ismeretlen személy kiiktatta. Ugyancsak működésképtelen volt a bálaprés oldalán felszerelt vészkikapcsoló is.

2016. szeptember 6-án az ebédszünet megkezdésekor a II. rendű vádlott elmulasztotta áramtalanítani a gépet, így az készenléti állapotban maradt, és automatikus elindulását a rövidre zárt elektronikus biztonsági rendszerek nem voltak képesek megakadályozni. Ezért amikor az anyagmozgató az ebéd végeztével bemászott a gépbe, hogy szokás szerint, de ismét szabálytalanul betegye a kartonlapokat, a fotocellával ellátott hidraulikus prés a csatornában kúszó embert mozgó bálaként érzékelve önműködően elindult, és megkezdte a tömörítést.

A balesetben a sértett életét vesztette, a II. rendű vádlott pedig – aki a testi erejével próbálta volna megállítani a megindult présfejet – maradandó fogyatékossággal járó sérüléseket szenvedett.

A Hatvani Járási Ügyészség halált okozó foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségével vádolja a telepvezetőt és a gépkezelőt is. Előbbivel szemben felfüggesztett szabadságvesztés mellett pénzbüntetés kiszabására, továbbá az üzemvezetői foglalkozástól történő határozott idejű eltiltásra, míg a II. rendű vádlottal szemben felfüggesztett börtönbüntetés kiszabására tett indítványt. Az ügyészség indítványt tett továbbá arra is, hogy a bíróság kötelezze a két terheltet a több mint 600.000 Ft összegű bűnügyi költség megfizetésére.

Hozzászólások lezárva.