A Nógrád Megyei Főügyészség szervezésében a megye ügyészei, alügyészei és ügyészségi megbízottjai belső képzési napon vettek részt 2019. november 26-án.

A megye ügyészségi dolgozói az egész napos képzés során a szűkebb büntetőjogi szakterületen kívül a nyomozás és a kriminológia területének aktuális kérdéseibe is betekintést nyerhettek.

Elsőként a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság Értékelő-Elemző Osztályának osztályvezetője a rendőrségi bűnügyi elemző munka helyzetéről, és a nyomozásokat elősegítő-támogató lehetőségeiről tartott előadást. A bemutató során nem csupán a bűnelemző munka forrásairól és eszközeiről, de – konkrét bűnügyekre való kitekintés útján – kézzelfogható eredményeiről is tájékoztatást kaptak az ügyészek.

Ezt követően dr. Sárik Eszter és dr. Bolyky Orsolya, az Országos Kriminológiai Intézet kutatói, a bűnszervezet, mint elkövetési alakzat megállapíthatóságáról, valamint a magyar ítélkezési gyakorlat változásáról tartottak előadást.

Prof. dr. Kovács Gábor, a Széchenyi István Egyetem Kriminalisztikai és Kriminológiai Kutatóközpontjának vezetője, „A C.S.I. hatás” című előadásában a televíziós bűnügyi sorozatok büntetőjogra, illetve bűnüldözésre és az igazságszolgáltatásra gyakorolt hatásait elemezte. Dr. Gárdonyi Gergely rendőr ezredes, a Kutatóközpont munkatársa, a szemle büntetőeljárásban betöltött szerepéről és helyzetéről, valamint a jogi szabályozás és a gyakorlati végrehajtás aktualitásáról beszélt.

Délután az ügyészség saját előadói az új büntetőeljárási törvényben megjelent intézmény, az egyezség feltételeiről és jogi környezetéről, valamint a Legfőbb Ügyészség által szervezett 30. Szakmai Tudományos Konferencia egyezséggel kapcsolatos megállapításairól számoltak be. Az előadások a nemzetközi bűnügyi együttműködés aktualitásairól és az Európai Nyomozási Határozatokkal kapcsolatos ügyintézési és vizsgálati tapasztalatokra is kitértek.

A helyi továbbképzést szakmai konzultáció zárta.

Hozzászólások lezárva.