A vádlott egy 84 éves, villamosra felszálló nő kabátzsebéből próbálta kiemelni az értékeit. 1 év 8 hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélte elsőfokon a bíróság; az ügyészség súlyosításért fellebbez.

A vád szerint a 48 éves férfi 2018. november 21-én elhatározta, hogy a tömegközlekedési járműveken utazókat fog kizsebelni. Ennek érdekében a kora délutáni órákban, a Budapest V. és IX. kerületben, a 2-es jelzésű villamos vonalán több szerelvényre is felszállt, és megfigyelte a járműveken, illetve a megállókban tartózkodókat. Utazása során a vádlott kitért a Vörösmarty téren lévő karácsonyi vásárba is, és kereste az alkalmas áldozatot.

A férfi a IX. kerület, Fővám téren átment a 47-49-es villamos megállójába, ahol felfigyelt a 84 éves nőre, aki mindkét kezével cipekedett. A vádlott a sértett mögé lépett, akinek a felszálláskor – takarva a mozdulatát – belenyúlt az egyik kabátzsebébe, abban azonban csak egy kulcsot talált.

A vádlott így végül értékek megszerzése nélkül egy másik közlekedési eszközre váltott. A férfi mozgását civil ruhás nyomozók végig követték, majd egy HÉV-megállóban elfogták.

A Budapesti IX. Kerületi Ügyészség a férfit a bűncselekmény felismerésére vagy elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett kifosztás bűntettének kísérlete miatt gyorsított eljárásban – már az elfogásától számított 9. napon – bíróság elé állította.

A vád alapján a bíróság a napokban tartott tárgyaláson a többszörösen büntetett előéletű férfit bűnösnek mondta ki – a cselekményt lopás kísérletének minősítve – és 1 év 8 hónap letöltendő börtönbüntetésre, valamint 3 év közügyektől eltiltásra ítélte, egyúttal elrendelte egy korábbi feltételes szabadságra bocsátásának végrehajtását.

Az ítélet nem jogerős, a kerületi ügyészség az ítélet ellen fellebbez a vádlott terhére, súlyosabb büntetés és súlyosabb minősítés megállapítása érdekében, mert álláspontja szerint – mivel a sértett idős koránál fogva a bűncselekmény elhárítására korlátozottan volt képes – a cselekmény kifosztás kísérletének minősül.

Hozzászólások lezárva.