A Debreceni Járási Ügyészség nagyobb vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat három olyan független országgyűlési képviselőjelölt ellen, akik a 2018 évi kampánytámogatással egyáltalán nem, vagy fiktív bizonylatokkal számoltak el.

Az irányadó szabályozás szerint, akit a 2018. évi országgyűlési választásokra független egyéni választókerületi képviselőjelöltként nyilvántartásba vettek, 1.025.014,- Ft összegű kampánytámogatásra volt jogosult. A jelöltekkel a Magyar Államkincstár külön megállapodást kötött és átadta a támogatás összegét tartalmazó kincstári kártyát. A támogatás kizárólag a választási kampányidőszak alatt és kampánytevékenységgel összefüggő kiadások finanszírozására fordítható, a támogatás felhasználásáról számla vagy bizonylat alapján el kell számolni.

Az országgyűlési választások után a Magyar Államkincstár a mandátumot nem szerzett vádlottakat felhívta, hogy nyújtsák be a támogatásra vonatkozó elszámolásukat.

Az egyik vádlott a felhívásnak nem tett eleget, elszámolást egyáltalán nem nyújtott be, ezért az államkincstár a támogatás kétszeresének megfelelő összeg visszatérítésére kötelezte, amelyből a vádemelés időpontjáig megfizetés nem történt.

A két másik vádlott az államkincstár felhívására elszámolást nyújtott be, majd hiánypótlás alapján a pénz felhasználásáról különböző, részben fiktív számlákat csatolt be.

A kampányrendezvényhez kapcsolható valótlan élelmiszer-vásárlásokról a számlákat ugyanazon gazdasági társaság ügyvezetője állította ki. Őt mindkét esetben egy ismeretlen személyt kereste meg és kérte fel, hogy a szükséges összegekről állítson ki számlát és meghatározta azt is, hogy mi szerepeljen a bizonylatokon. Az ügyvezető a számlákat különböző húsokról, zöldségekről, valamint plakátról és ragasztóról állította ki, mindezért ismeretlen összegű pénzt kapott.

Az államkincstár a két jelöltet a támogatás kétszeresének megfelelő összeg visszatérítésére kötelezte, amit a vádlottak folyamatosan törlesztenek.

A Debreceni Járási Ügyészség az elszámolást be nem nyújtó képviselőjelölt ellen költségvetésből származó pénzeszközzel kapcsolatban előírt elszámolási kötelezettség elmulasztásának bűntette miatt, a támogatás felhasználását fiktív számlákkal igazoló jelöltekkel szemben tettesként, a számlákat kiállító férfi ellen pedig bűnsegédként elkövetett nagyobb vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt emelt vádat a Debreceni Járásbíróságon. A büntetővégzések meghozatalára irányuló vádiratokban a képviselőjelöltekkel szemben felfüggesztett börtönbüntetés, a támogatást vissza nem térítő vádlott ellen emellett pénzbüntetés, míg a számla kiállítójával szemben pénzbüntetés kiszabását indítványozta.

Hozzászólások lezárva.