Súlyosabban minősülő emberölés bűntettének kísérlete miatt emelt vádat a Veszprém Megyei Főügyészség azzal a 61 éves férfival szemben, aki az egyik egyházi jótékonysági szervezet által Veszprémben fenntartott szálláshelyen nyakon akarta szúrni lakótársát.

A vádirat szerint az elkövető és a sértett évek óta élt a szeretetszolgálat által működtetett házban, ahol külön szobákban laktak, de a tévézésre szolgáló helyiséget más gondozottakkal együtt ők is rendszeresen látogatták.

A vádlott a mozgásában maga is korlátozott volt, járóbottal közlekedett, ezzel együtt nem tudta tolerálni a sértett személyét, aki betegségeinél fogva leromlott testi állapotba került, csak nehézkesen tudott felállni, mozogni, beszéde pedig nehezen érthetővé vált. A vádlott műsornézés közben többször belekötött a sértettbe, mert az maga elé beszélt, s ez csökkent hallása miatt a vádlottat zavarta, a sértett viselkedését provokációnak vélte. A két férfi között ezért rossz személyes viszony alakult ki, és rendszeresen veszekedtek.

A vádlott 2019. október elején, a délelőtti órákban bort ivott, amitől ittas állapotba került. A kora délutáni órákban a sértettel és két másik lakótársukkal együtt tévét néztek, amikor a vádlott a sértett mögött ült, és ismét csak zavarta annak jelenléte. Belekötött a férfiba, majd mögé lépett, és torkát megragadva azzal fenyegette, hogy megöli. A sértett a betegsége miatt érdemi ellenállást nem tudott kifejteni, a további bántalmazástól a lakótársak és a szállón dolgozó szociális munkás közbelépése óvta meg.

A vádlott ekkor távozott a helyiségből, de nem nyugodott meg, hanem a szobájába ment, ott magához vett egy 11 centiméter pengehosszúságú kést, és azzal az elhatározással, hogy a sértettet megöli, visszatért a TV szobába, ahol késsel a kezében a sértettre támadt és a nyaka irányába szúrt. A vádlottat azonban a helyiségben lévők fellépése és a sértett elmozdulása megzavarta, ezért a kés a sértett pulóverében elakadt. A férfi a szándékától még ezek után sem állt el, újra szúrt, és megöléssel fenyegette a sértettet, akit a további bántalmazástól ez alkalommal is a lakótársak, valamint a segítségére siető szociális munkás védett meg.

Az ügyészség a bűncselekmény elkövetésekor a beszámítási képességét tekintve enyhe fokban korlátozott vádlottal szemben fegyházbüntetés kiszabására tett indítványt a vádiratában.

Hozzászólások lezárva.