A Nógrád Megyei Főügyészség költségvetési csalás, számvitel rendjének megsértése és hamis magánokirat felhasználása miatt emelt vádat egy 48 éves, salgótarjáni férfival szemben, aki több mint 343 millió forint adót nem fizetett be a költségvetésbe.

A vád szerint az elkövető 2009-2011. években két gazdasági társaságnak is vezető tisztségviselője volt. A cégek főként fa- és építőanyag-nagykereskedelemmel foglalkoztak. Ennek keretében a vádlott szlovák gazdasági társaságoktól vásárolt nagy mennyiségű fenyőfűrészárut, melyet magyarországi építőanyag-kereskedéseknek értékesített tovább. A vádlott azonban hat, gazdasági tevékenységet ténylegesen nem végző cégtől olyan valótlan tartalmú számlákat szerzett be, mintha az általa közvetlenül külföldről vásárolt faárut ezen belföldi gazdasági társaságoktól vásárolta volna meg. A férfi ezeket a hamis számlákat az általa vezetett két társaság könyvelésében, adóbevallásaiban szerepeltette, azokat az adófizetési kötelezettségének csökkentésére használta fel.

A vádlott 2009-2011. években összesen 343 205 135 forint vagyoni hátrányt okozott a költségvetésnek.

A Nógrád Megyei Főügyészség vádiratában a vádlottal szemben végrehajtandó szabadságvesztés kiszabását, a közügyek gyakorlásától való eltiltását, valamint azt indítványozta, hogy a bíróság tiltsa el attól, hogy gazdasági társaság vezető tisztségviselője lehessen.

A 2018. július 1-jén hatályba lépett büntetőeljárási törvény lehetőséget biztosít az ügyészség számára arra, hogy ha a vádlott a bíróság előkészítő ülésén a bűncselekményt beismeri, a bíróság által kiszabandó büntetés mértékére konkrét indítványt tegyen. Erre tekintettel az ügyészség a vádiratában azt is indítványozta, hogy beismerés esetén a bíróság a vádlottal szemben három év börtönbüntetést, öt év gazdasági társaság vezető tisztségének ellátásától történő eltiltást, és három év közügyektől eltiltást alkalmazzon.

Hozzászólások lezárva.