A Fejér Megyei Főügyészség minősített költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt emelt vádat, a Székesfehérvári Törvényszék a váddal egyezően megállapította annak a hét személynek a bűnösségét, akik különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalásban szervezetten működtek közre, amellyel közel 400 milliós kárt okoztak a költségvetésnek.

A vádirat szerint az egyik vádlott, mint az egyik magyarországi fesztivált szervező gazdasági társaság főszervezője, 2013 és 2016 között hat társának közreműködésével valótlan adatokkal tett eleget általános forgalmi adó bevallási  kötelezettségének, mivel a bevallások az online és külföldi jegyértékesítésből származó bevételt nem tartalmazták, azokat bevallani és befizetni elmulasztotta. A meg nem fizetett általános forgalmi adót tartalmazó összegekkel, eredetének leplezése, eltitkolása érdekében a vádlott társai segítségével pénzügyi műveleteket végzett, azokat készpénzben felvette, illetve ismerőseivel felvetette, valamint ingatlan vásárlásra fordította.

A vádlott társai közreműködésével közel 400.000.000 forint kárt okozott a költségvetésnek.

Az adóhatóság, mint nyomozó hatóság a nyomozás során mintegy 317.000.000,- Ft-ot foglalt le, míg a hiányzó, mintegy 74.000.000 forintot az egyik vádlott megfizette, így a teljes vagyoni hátrány megtérült.

Az előkészítő ülésen a terheltek beismerő vallomást tettek és lemondtak a tárgyaláshoz való jogukról.

A Székesfehérvári Törvényszék az ügyészség és három vádlott között létrejött egyezséget jóváhagyta, és az egyezség szerinti büntetést szabta ki. A törvényszék öt vádlottal szemben felfüggesztett börtönbüntetést és emellett egyikükkel szemben pénzbüntetést, valamint két vádlottal szemben pénzbüntetést szabott ki, továbbá az egyik vádlott vonatkozásában a bűnös vagyongyarapodás erejéig  vagyonelkobzást rendelt el.

Hozzászólások lezárva.