A Nemzeti Védelmi Szolgálat feljelentésére indult bűnügyben a Budapesti Nyomozó Ügyészség hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat egy negyvennégyéves pénzügyőr őrnaggyal és három társával szemben.

A vádirat szerint a pénzügyőr I. rendű vádlott a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nyomozójaként  2015-ben és 2016-ban különböző bűnügyi információkat adott ki, közvetítőkön keresztül,  költségvetési csalással gyanúsított két személynek, így segítve őket abban, hogy a felelősségre vonást elkerüljék.

Az első esetben a pénzügyőr I. rendű vádlottat egy Jász-Nagykun-Szolnok megyei város dohányboltjának üzemeltetője – a későbbi II. rendű vádlott – kereste meg azzal, hogy nézzen utána egy ismerőse – a későbbi III. rendű vádlott – büntető ügyének.

Ezt a pénzügyőr azért vállalta el, mert a II. rendű vádlott megígérte neki, hogy elengedi a nála felhalmozott 300 ezer forintos tartozását, míg a II. rendű vádlott az információ közvetítéséért azt kérte a bűnügyben gyanúsítottként érintett III. rendű vádlottól, hogy áron felül vegyen meg tőle egy személygépkocsit.

A pénzügyőr nyomozó a kérést teljesítette, a NAV adatbázisából a bűnügyre vonatkozó adatokat lekérte és átadta a II. rendű vádlottnak, aki azt a pénzügyőr I. rendű vádlott „bűnügyi tanácsaival” együtt továbbadta III. rendű vádlottnak.

A második esetben a vád szerint az I. rendű vádlottat, mint az ügy előadóját, az általa nyomozott, többszáz milliós adóhiány miatti bűnügy gyanúsítottja, egy jómódú húsipari vállalkozó – a későbbi IV. rendű vádlott – vette rá arra, hogy közölje vele a tervezett nyomozati cselekményeket, a további gyanúsítottak körét, valamint árulja el ki volt az, aki terhelő vallomást tett rá.

Ezt az I. rendű vádlott teljesítette és közvetlenül a IV. rendű vádlottnak, vagy közvetve, IV. rendű vádlott édesapján keresztül, a kért információkat átadta.

 A négy vádlott ügye a Fővárosi Törvényszéken folytatódik.

Hozzászólások lezárva.