A másodfokon eljáró Szegedi Fellebbviteli Főügyészség a szabadságvesztés büntetés és közügyektől eltiltás mellékbüntetés súlyosítását indítványozta azoknak a vádlottaknak az ügyében, akik nehéz körülmények között élő nőket prostitúcióra vettek rá, majd az ebből szerzett jövedelmüket elvették.  

A Gyulai Törvényszék a 2019. október 14-én hozott ítéletében a terhelteket emberkereskedelem bűntette és kitartottság bűntette miatt 3 év 6 hónap valamint 3 év fegyházban végrehajtandó szabadságvesztésre és közügyektől eltiltásra ítélte, továbbá vagyonelkobzást rendelt el velük szemben.

A nem jogerős ítélet szerint a vádlottak az ismeretségi körükbe tartozó, szűkös anyagi helyzetben lévő két nőt jó kereseti lehetőséggel arra bírták rá, hogy huzamosabb időn át prostitúciós tevékenységet végezzenek, melyhez lakást is biztosítottak. Egyik sértettnél egyes esetekben a rábírás erőszakkal illetve sanyargatással történt. A terheltek a prostitúciós tevékenységből származó bevétel döntő részét ígéretüktől eltérően elvették a sértettektől.

Az elsőfokú ügyészség a szabadságvesztés és a közügyektől eltiltás súlyosítása érdekében fellebbezett, amit a másodfokú ügyészség fenntartott. A vádlottak és védőik felmentésért illetve a büntetés enyhítése érdekében jelentettek be fellebbezést.

A fellebbviteli főügyészség álláspontja szerint az elsőfokú bíróság ítélete döntően megalapozott, azonban a tagadó vádlottakkal szemben kiszabott szabadságvesztés és közügyektől eltiltás enyhe, ezért a bűncselekmények jelentős tárgyi súlyára és az elkövetés összes körülményére figyelemmel velük szemben legalább az irányadó középmértéket – amely 7 év szabadságvesztés – elérő büntetés és hosszabb tartamú közügyektől eltiltás kiszabása indokolt. Az ügyben másodfokon a Szegedi Ítélőtábla jár el.

Hozzászólások lezárva.