A Battonyai Járási Ügyészség vagyoni haszonszerzés végett több embernek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntette miatt gyorsított eljárásban, az elkövetéstől számított három napon belül bíróság elé állított egy 30 éves szerb állampolgárságú férfit, aki négy személynek nyújtott segítséget az államhatár meg nem engedett módon történő átlépéséhez.

 A szerb férfinek egy ismeretlen személyazonosságú afgán férfi 50 eurót ígért azért, ha személygépkocsival néhány embert Romániából Magyarországra szállít, és elmagyarázta neki, hogy hol kell felvenni és letennie az embereket. A vádlott ebből a célból a szerbiai Obrenovac városában autót bérelt, majd azzal Romániába, Temesvárra ment. Itt az utasításoknak megfelelően az általa vezetett autóba három török és egy afgán állampolgárságú személyt vett fel, és őket 2017. december 1. napján az esti órákban a magyar-román határ közelébe szállította. A migráns személyek Battonya körzetében a határőrizeti szerveket megkerülve, a „zöldhatáron” lépték át a határt, míg a vádlott szerb állampolgárként legálisan, a határátkelőhelynél tette ezt meg. A határt elhagyva, a vádlott Magyarország területén felvette autójába a négy személyt és Budapest felé indultak. Nem sokkal ezt követően a rendőrök a Kunágota-Magyarbánhegyes közötti közúton ellenőrzés alá vonták a személygépkocsit és a benne ülő személyeket.

A Battonyai Járási Ügyészség a férfit vagyoni haszonszerzés végett több embernek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntette miatt hétfőn bíróság elé állította. A Battonyai Járásbíróság a vádlottal szemben két év – végrehajtásában négy évi próbaidőre felfüggesztett – börtönbüntetést szabott ki, négy évre kiutasította Magyarország területéről, valamint kötelezte őt a felmerült bűnügyi költség viselésére. Az ítélet jogerős.

Hozzászólások lezárva.