A Budakörnyéki Járási Ügyészség indítványozta 3 nő és 3 férfi letartóztatását, akik szervezetten és rendszeresen időskorúaktól – őket megtévesztve – jelentős összegű készpénzt illetve ékszereket csaltak ki. 

Pest megyében az elmúlt időszakban jelentősen elszaporodtak az ún. „unokázós csalások”. Módszerét tekintve e cselekmények lényege, hogy az elkövető telefonhívás során a jellemzően idős sértett közeli hozzátartozójának adja ki magát, majd közli, hogy balesetet szenvedett, sürgősen pénzre vagy arra váltható értékre van szüksége. Ezen kívül jelzi, hogy a pénz átvételére egy ismerősét fogja elküldeni a sértetthez. Ennek megfelelően a sértett lakcímére érkezik egy elkövető („futár”), aki az előkészített pénzt vagy értékeket átveszi, amit azután társaival közösen elosztanak, illetve értékesítenek.

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság által jól előkészített, szervezett akcióban egy ilyen cselekményre szakosodott szervezett 6 tagját sikerült elfogni, akik a megalapozott gyanú szerint a fenti módszerrel csak 2020. májusában és júniusában 5 sértettnek összesen közel 18.000.000,- Ft kárt okoztak. Ezen kívül több cselekményt is megkezdtek, de nem sikerült befejezniük.

Az elkövetőket többek között bűnszervezetben és üzletszerűen elkövetett csalás bűntette, a bűncselekmény felismerésére idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett csalás bűntette valamint egy részüket orgazdaság bűntette miatt hallgatták ki gyanúsítottként.

A Budakörnyéki Járási Ügyészség azért indítványozta az elkövetők letartóztatását, mivel fennáll vonatkozásukban a szökés illetve elrejtőzés veszélye. Továbbá megalapozottan feltehető, hogy szabadlábon hagyásuk esetén bizonyítékok eltűntetésével megnehezítenék az eljárást illetve egy részük vonatkozásában fennáll a bűnismétlés veszélye is.

Hozzászólások lezárva.