A Debreceni Járási Ügyészség közúti baleset gondatlan okozásának vétsége és más bűncselekmény miatt emelt vádat az ellen a fiatalkorú ellen, aki egy parkolóhelyre állt be, amikor gyakorlatlansága miatt felszaladt a járdára és egy ott haladó gyalogost a kerítéshez nyomott.

A fiatalkorú vádlott két héttel korábban szerezte meg gépjárművezetői engedélyét. A vádlott 2019. március 19-én 11:00 óra körül a család tulajdonában lévő személygépkocsival egyedül közlekedett Debrecenben.

A vád szerint a vádlott az egyik utcán az úttesttel párhuzamos parkolóhelyre kívánt beállni, ezért balra kanyarodást végzett. A kellő gyakorlat és tapasztalat hiányában a parkolóhelyre merőlegesen állt be, és a sebesség nem megfelelő megválasztása miatt felszaladt a járdára. A járdán két személy haladt, egyiküknek sikerült elugrania a jármű elől, azonban a bal oldalát megütötte az autó eleje. A vádlott által vezetett gépkocsi a másik gyalogost, a sértettet, a kerítésnek nyomta.

A vádlott ezután hátratolatott, majd kiszállt, összeszedte a sérült lámpabúra darabjait, visszaült az autóba és távozott a helyszínről. Kis idő múlva visszatért, de akkor sem győződött meg a sértett, illetve a másik gyalogos egészségi állapotáról, segítséget nem ajánlott fel, illetve a mentőket nem értesítette.

A baleset miatt a sértett mindkét lábán zúzódásos, hámhorzsolásos sérüléseket szenvedett, illetve az izmok bevérzésének eredményeként a lábszár mély visszereinek elzáródása alakult ki, amely sérülés nyolc napon túl gyógyuló, a tényleges gyógytartam tíz-tizenkét hét.

A vádlott többszörös KRESZ szabályszegő magatartásának eredményeként jött létre a baleset.

A Debreceni Járási Ügyészség a vádlott ellen közúti baleset gondatlan okozásának vétsége és segítségnyújtás elmulasztásának a veszélyhelyzetet előidéző által elkövetett bűntette miatt emelt vádat a Debreceni Járásbíróságon.

A vádiratban felfüggesztett fogház büntetés kiszabását indítványozta azzal, hogy az elsőfokú bíróság rendelje el a vádlott pártfogó felügyeletét, továbbá indítványt tett arra, hogy a járásbíróság a vádlottat végleges hatállyal tiltsa el a közúti járművek vezetésétől.

 

Hozzászólások lezárva.