A Fővárosi Főügyészség az elkövetőkkel szemben nyereségvágyból elkövetett emberölés bűntettének kísérlete miatt nyújtott be vádiratot az illetékes bíróságra.

A vádlottak 2017 augusztusában Csehországba utaztak munkavállalás céljából, de a körülményeket nem találták megfelelőnek, ezért már pár nappal később úgy döntöttek, hogy hazautaznak.

A vádlottak vonattal utaztak Magyarország felé, azonban a kalauz őket még Csehország területén, az egyik állomáson leszállította a vonatról, mivel nem volt jegyük.

A vonatállomáson várakozva a vádlottak felfigyeltek az állomás előtt parkoló taxikra, és a vád szerint elhatározták, hogy az egyik taxisofőr pénzét, illetve értékeit erőszakkal megszerzik.

A tervük az volt, hogy a taxissal egy olyan elhagyatott helyre vitetik magukat, amely alkalmas a támadásra. A vádlottak ezután egy, a pályaudvar közelében lévő kerékpártárolóban hagyott bicikliről leszedték az acél fékhuzalt azzal a szándékkal, hogy azzal fojtják majd meg a kiszemelt áldozatukat.

Ilyen előkészületek után, 2017. augusztus 27-én, hajnalban, a két férfi beült az állomás előtt várakozó egyik taxiba úgy, hogy egyikük a sértett mögé, míg társa a sértett mellé ült. Ezután megmutatták a sofőrnek a telefonjukon az általuk előre kinézett, pár kilométer távolságra lévő elhagyatott helyet, ahova a fuvart kérték.

Amikor a bejelölt úticélhoz, egy kiserdő melletti földúthoz értek, a sértett háta mögött ülő vádlott a huzalt a sértett nyakán átvetette, és azzal a férfit fojtogatni kezdte. Eközben a jobb első ülésen ülő vádlott társa a védekező sértettet arcon ütötte.

Mivel a sértettnek még időben sikerült a huzalra – a huzal és a nyaka közötti részen – ráfognia, ezért azt végül le tudta feszíteni a nyakáról, így ki tudott szabadulni a fojtásból. Ekkor a vádlottak kirángatták az autóból, és mindketten több alkalommal megütötték. Amikor a férfi a földre került, a vádlottak megpróbálták az autót eltulajdonítani, azonban azt nem tudták elindítani. Ezt a helyzetet kihasználva, a sértettnek sikerült elfutnia egy közeli településre, ahol értesítette a cseh rendőrséget.

A vádlottak a gépjárművet átkutatták, kitépték a taxi navigációs készülékét, de végül a gépjárműből csak három doboz cigarettát vittek magukkal, majd elrejtőztek a közeli erdőben.

Később visszamentek az állomásra, ahonnan vonattal Magyarországra utaztak; a nyomozók egy hónappal később itt fogták el őket.

A vádlottak jelenleg is előzetes letartóztatásban vannak. A főügyészségi indítvány alapján, a vád szerinti bűncselekmény büntetési tétele tíz évtől húsz évig terjedő szabadságvesztés.

Hozzászólások lezárva.