A Szegedi Járási és Nyomozó Ügyészség vádat emelt azzal a szerb férfivel szemben, aki tavaly nyáron Szatymaz külterületén hajtott a vonat elé.

A vádirat szerint a vádlott 2017. július 20-án, délután 4 órakor, a piros jelzés ellenére behajtott a Szatymaz külterületén lévő, a Budapest-Szeged vasútvonalat keresztező vasúti átjáróba.

A mintegy 100 km/h sebességgel közeledő mozdony vezetője észlelte a kamiont, ezért az átjáró előtt mintegy 160-170 méterrel gyorsfékezésbe kezdett. Ennek ellenére nekiütközött a kamion pótkocsijának és azt a sínekről lesodorta úgy, hogy a pótkocsi felborult. Az ütközés miatt a vasúti átjárót védő lámpaoszlop is kidőlt. A vonat végül az ütközéstől mintegy 300 méterre állt meg. A kamionnal ütköző mozdonyhoz hat személyszállító kocsi volt csatolva és a vonaton mintegy 180 utas közlekedett.

A baleset miatt a mozdonyvezető nyolc napon túl, mintegy három – négy hónap alatt gyógyuló sérüléseket szenvedett, míg az utasok közül senki sem sérült meg. A mozdony megrongálásával, az eredeti állapot helyreállításával, a MÁV Start Zrt-nek mintegy 50 millió forint kára keletkezett.

A vádlott cselekményével megszegte azon közlekedési szabályt, amely szerint a vasúti átjárót csak fokozott óvatossággal szabad megközelíteni, valamint az átjáró előtt meg kell állni, ha a fénysorompó villogó, piros jelzést ad.

A Szegedi Járási és Nyomozó Ügyészség a vádlottat a vasúti közlekedés biztonsága elleni, súlyos testi sértést okozó, gondatlanságból elkövetett vétséggel vádolja.

A vádlott bűnösségének kérdésében a Szegedi Járásbíróság fog dönteni.

 

Hozzászólások lezárva.