A Kecskeméti Járási Ügyészség vádat emelt az ún. parndorfi halálkamion ügyében nem jogerősen elítélt nemzetközi embercsempész bűnszervezet 39 éves bolgár tagjával szemben, aki 2015 nyarán mintegy három alkalommal anyagi haszon fejében tevékenyen segítette gépkocsik rakterébe zsúfolt határsértők Ausztriába történő továbbszállítását.

A bolgár férfi rendszeres anyagi haszon fejében 2015 júliusától augusztus közepéig vett részt a hierarchizáltan felépített, nemzetközi bűnözői csoport tevékenységében. Ez a bűnszervezet szervezte és végezte a nyugat-balkáni útvonalon keresztül érkezett és a szerb-magyar államhatárt meg nem engedett módon, ún. „sétáltató” embercsempészek segítségével átlépő személyek Ausztriába és Németországa történő továbbutaztatását. A vádlott Bulgáriában sofőröket toborzott, őket Magyarországra hozta és a szállítások során utasításokkal látta el, de a szállítások után járó pénzt is ő adta át részükre. A vádlott emellett előfutóként is közreműködött a magyarországi szállítási útvonal biztosítása érdekében, ennek során figyelte a rendőri jelenlétet és telefonon tartotta a kapcsolatot bűntársaival.

A vádlotthoz három szállítás köthető, ezek mindegyikében éjszaka vették fel a zöld határon át, elsősorban Afganisztánból, Szíriából és Irakból érkező migránsokat. Az első szállítás alkalmával a szerb-magyar határ közelében, Domaszéken 18 embert zsúfoltak be egy személygépkocsi utasterébe és csomagtartójába, majd megállás nélkül vitték őket az ausztriai Nickelsdorfba. A második szállítás során egy kisteherautó ablaktalan, világítás nélküli, mintegy 8 m2-es rakterébe 24 embert zsúfoltak. A vádlotthoz köthető, általa előfutóként biztosított utolsó szállításra 2015. augusztus 22-én került sor, amikor egy személygépkocsiban és egy kisteherautóban összesen 40 személyt vittek Németországba.

A zsúfoltság okozta mozgásképtelenség, a víz, élelem és levegő hiánya, továbbá a hőmérséklet és a páratartalom növekedése jelentős testi, lelki gyötrelmet okozott a járművekbe zsúfolt embereknek.

A jelenleg letartóztatásban lévő vádlottat az ügyészség a csempészett személyek sanyargatásával, üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett embercsempészés bűntettével vádolja és vele szemben fegyházbüntetés kiszabását indítványozza. Emellett azt, hogy bűnös gazdagodása erejéig vagyonelkobzást rendeljenek el vele szemben és Magyarország területéről utasítsák ki. A férfi bűnösségéről a Kecskeméti Járásbíróság fog dönteni.

Hozzászólások lezárva.