Önkormányzati kapcsolatra hivatkozva szerzett meg százezreket, ellene és a jogtalan előnyt kifizető társa ellen vádat emelt a Fővárosi Főügyészség.

A vádirat szerint egy negyvenöt éves férfi 2016-ban azt állította negyvenkét éves ismerősének, hogy pénzért, az önkormányzatnál dolgozó állítólagos kapcsolata révén, segít hozzájutni egy XIV. kerületi, önkormányzati tulajdonú lakáshoz.  A férfi azt mondta, hogy a pénzből a kapcsolata is részesül. Az idősebb férfi elsőnek 400 ezer forintot kért, majd mivel nem kapott pénzt, az ajánlatát 2017-ben megismételte, ekkor azonban már 800 ezer forintra tartott igényt. A fiatalabb férfi a kért összeget át is adta, illetve társa kérésére kitöltött egy igénylő nyilatkozatot.

A befolyásra hivatkozó férfi a nyilatkozatot nem juttatta el az önkormányzathoz, a lakás megszerzése érdekében nem tett lépéseket, célja csak a pénz megszerzése volt. A jogtalan előnyt átadó férfi – mielőtt a hatóság tudomást szerzett volna a bűncselekményről – feljelentést tett, és az elkövetés körülményeit feltárta. Az idősebb éves férfi 100 ezer forintot visszaadott a másiknak.

A Fővárosi Főügyészség a vádiratot nyújtott be a Fővárosi Törvényszékre, amelyben a pénzt kérő személyt befolyás üzérkedés vétségével, a pénzt adó férfit befolyás vásárlásának vétségével vádolja.

A Fővárosi Főügyészség felhívja a figyelmet, hogy akkor is bűncselekmény valósul meg, ha valaki nem létező befolyásra hivatkozva kér jogtalan előnyt vagy a kérés után nem tesz semmit a befolyás érvényesítése érdekében. Ilyenkor az előny adója is bűncselekményt követ el. Ha azonban bármelyik elkövető – akár a kérő, akár az adó – a bűncselekményt, mielőtt az a hatóság tudomására jutott volna, a hatóságnak bejelenti, és az elkövetés körülményeit feltárja, büntetése korlátlanul enyhíthető –különös méltánylást érdemlő esetben mellőzhető – lesz.

Hozzászólások lezárva.