A Gyulai Járási és Nyomozó Ügyészség halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt emelt vádat azzal az 58 éves csorvási férfival szemben, aki 2016. november elején Csorvás külterületén egy vetőgéppel összenyomta egyik segítőjét, aki a helyszínen elhalálozott.

A vádirati tényállás szerint a vádlott 2016. november 04. napján 8 óra körüli időben egy mezőgazdasági vontatóból és a hozzá kapcsolt tárcsás vetőgépből álló járműszerelvényt vezetve közlekedett Csorvás lakott területén kívül, egy mezőgazdasági területen. A vádlottnak a mezőgazdasági munkában két férfi segített, akik közül az egyik – a későbbi sértett – ittas állapotban volt és erről a vádlott is tudott. A vádlott a járműszerelvénnyel tolatást végzett a szerelvény mögött, arra merőlegesen álló pótkocsihoz, hogy az annak rakterén elhelyezett zsákos kukoricával a vetőgépet feltöltsék. A vádlott azonban a tolatást nem megfelelő figyelemmel és körültekintéssel hajtotta végre, s emiatt a vetőgéppel a pótkocsi oldalának nyomta a pótkocsi mellett álló sértettet, aki olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen elhalálozott.

A vádlott megszegte a KRESZ 33.§ (1) és (3) bekezdésében foglaltakat, mely szerint járművel hátramenetet végezni csak úgy szabad, hogy az a többi jármű és az úttesten haladó gyalogosok közlekedését ne akadályozza; ha a személy- és vagyonbiztonság megkívánja a hátramenethez a járművezetőnek gondoskodnia kell arra alkalmas irányító személy közreműködéséről.

A Gyulai Járási és Nyomozó Ügyészség a férfit halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétségével vádolja; az irányadó büntetési tételkeret 1 évtől 5 évig terjedő szabadságvesztés büntetés. A járási ügyészség a vádlottal szemben próbaidőre felfüggesztett fogházbüntetés kiszabására tett indítványt, valamint arra, hogy a bíróság tiltsa el a közúti járművezetéstől, és kötelezze őt a nyomozás során felmerült több, mint 650.000.-Ft-os bűnügyi költség megfizetésére. Az eljárás a Békéscsabai Járásbíróság előtt folytatódik.

Hozzászólások lezárva.