A Kecskeméti Járási és Nyomozó Ügyészség természetkárosítás bűntette miatt vádat emelt egy negyvenhárom éves, lajosmizsei férfi ellen, aki 2016 novemberében, lajosmizsei tanyáján, kereskedelmi célból, engedély nélkül tartott védett madarakat, de 2016. november 22-én egy holland-magyar közös rendőri akció során leleplezték a bűncselekményt, és lefoglalták az állatokat.

A vádirat szerint a negyvenhárom éves vádlott lajosmizsei tanyáján kereskedelmi célból úgy tartott védett és fokozottan védett madarakat, hogy azok tartására nem volt természetvédelmi hatósági engedélye.

A férfi azért került a magyar hatóságok látókörébe, mert ellene a holland ügyészség is folytatott eljárást védett madarak illegális nemzetközi kereskedelme miatt. A holland hatóságok ebben az ügyben jogsegélyt küldtek Magyarországra, majd 2016. november 22-én holland és magyar rendőrök közösen jelentek meg a vádlott tanyáján.

A házkutatás során a magyar rendőrök összesen huszonegy védett és fokozottan védett madarat – kanalas récét, üstökös récét, kisbukót, cifra récét, sárgahomlokú amazont, skarlát íbiszt és nandut – foglaltak le.

A lefoglalt madarak egy vadaspark gondozásába kerültek. A tanyán engedély nélkül tartott madarak miatt a vádlott ellen hazánkban is büntetőeljárás indult.

A Magyarországon büntetlen előéletű vádlottat az ügyészség természetkárosítás bűntettével vádolja és felfüggesztett börtönbüntetés kiszabását indítványozta vele szemben. Bűnössége kérdésében a Kecskeméti Járásbíróság fog dönteni.

 

 

Hozzászólások lezárva.