Főoldal » Hírek » Élettársa bankszámlájára utaltatta a pénzt, de az adóhatóság résen volt - a Nógrád Vármegyei Főügyészség sajtóközleménye

A Balas­sa­gyar­ma­ti Járá­si Ügyész­ség vádat emelt egy 33 éves vál­lal­ko­zó­val szem­ben, aki úgy ját­szot­ta ki a cége bank­szám­láj­ra elren­delt inkasszót, hogy üzle­ti part­ne­ré­nek az élet­tár­sa folyó­szám­lá­ját adta meg a cég bankszámlájaként.

 A vád­irat sze­rint a vád­lott egy olyan épí­tő­ipa­ri cég veze­tő­je volt, amely­nek 2021 ápri­li­sa és máju­sa között mind­össze­sen 4.525.000 forint adó-és járu­lék­fi­ze­té­si köte­le­zett­sé­ge kelet­ke­zett. Az adó­ha­tó­ság erről fize­té­si érte­sí­tőt kül­dött, mely­ben 2021. júni­us 22. nap­ját jelöl­te meg fize­té­si határ­idő­ként. Mivel a cég több fel­hí­vás elle­né­re sem fize­tett, végül az adó­ha­tó­ság a bank­szám­lá­já­ra inkasszót bocsá­tott ki.

A vád­lott – annak érde­ké­ben, hogy az adó­ha­tó­ság az adó­tar­to­zást ne tudja vég­re­haj­ta­ni – egy üzle­ti part­ne­rét fél­re­ve­zet­ve azt állí­tot­ta, hogy a cég bank­szám­la­szá­ma meg­vál­to­zott és új szám­la­szám­ként az élet­tár­sa nevén lévőt adta meg. A part­ner cég ennek meg­fe­le­lő­en a felé kibo­csá­tott szám­lák ellen­ér­té­két erre a szám­la­szám­ra utalta.

A vád­lott cége 7 szám­lát állí­tott ki az üzle­ti part­ner felé, melye­ken valót­la­nul az élet­tár­sa bank­szám­la­szá­mát tün­tet­te fel a cég saját szám­la­szá­ma­ként. A fél­re­ve­ze­tés ele­in­te műkö­dött, a part­ner­cég a vád­lott élet­tár­sa szám­lá­já­ra utal­ta ugyan­is a szám­lák ellen­ér­té­két. A vád­lott így akar­ta biz­to­sí­ta­ni, hogy az adó­ha­tó­ság ne fér­jen hozzá a beér­ke­ző pénzösszegekhez.

A költ­ség­ve­tést ért 4.525.000 forint vagyo­ni hát­rány végül meg­té­rült, mivel az adó­ha­tó­ság a part­ner­cég bank­szám­lá­já­ról haj­tot­ta azt be. A part­ner cég pedig az adós cég­nek járó díj­ból azt levonta.

A Balas­sa­gyar­ma­ti Járá­si Ügyész­ség költ­ség­ve­té­si csa­lás bűn­tet­te és hamis magán­ok­irat fel­hasz­ná­lá­sá­nak vét­sé­ge miatt emelt vádat a férfi ellen, mely­ben fel­füg­gesz­tett sza­bad­ság­vesz­tés kisza­bá­sá­ra és az ügy­ve­ze­tői fog­lal­ko­zás­tól eltil­tá­sá­ra tett indítványt.