Főoldal » Hírek » Helybenhagyást indítványoz az ügyészség a volt élettársára késsel támadó férfira - a Szegedi Fellebbviteli Főügyészség sajtóközleménye

A Sze­ge­di Fel­lebb­vi­te­li Főügyész­ség másod­fo­kú ügyész­ség­ként a volt élet­tár­sá­ra kés­sel táma­dó Csongrád-Csanád vár­me­gyei férfi bün­te­té­sé­nek hely­ben­ha­gyá­sát kérte.

Első­fo­kon a Sze­ge­di Tör­vény­szék járt el a Csongrád-Csanád Vár­me­gyei Főügyész­ség vád­ira­ta alap­ján. Az első­fo­kú íté­let sze­rint 2020 nya­rán, miu­tán a több­szö­rö­sen bün­te­tett fér­fi­nak nem sike­rült a kap­cso­la­tát újra­kez­de­nie a koráb­bi élet­tár­sá­val, őt tele­fo­non, illet­ve a közös­sé­gi média felü­le­tén keresz­tül több­ször zak­lat­ta, majd sze­mé­lye­sen is meg­je­lent a nő házánál.

Kihasz­nál­ta, hogy a nő nincs ott­hon, erő­szak­kal kinyi­tot­ta a bukó­ab­la­kot, azon keresz­tül bemá­szott a házba, és elaludt a volt élet­tár­sa ágyá­ban. A nő miu­tán haza­ér­ke­zett, eltá­vo­lít­tat­ta a fér­fit, aki azon­ban még két­szer vissza­tért. Utol­já­ra egy kony­ha­kés­sel a kezé­ben várta a volt élet­tár­sát, akire azon­nal rátá­madt, miköz­ben őt meg­ölés­sel fenye­get­te. Az elkö­ve­tő a fia­tal nőt test szer­te meg­se­be­sí­tet­te, a nőnek sike­rült a táma­dó­tól elven­nie a kést, mire az elhagy­ta a házat. Az, hogy a nő nem szen­ve­dett halá­los sérü­lé­se­ket, kizá­ró­lag aktív, véde­ke­ző maga­tar­tá­sá­nak volt köszönhető. 

A Sze­ge­di Tör­vény­szék az elkö­ve­tőt egyéb, kisebb tár­gyi súlyú bűn­cse­lek­mé­nyek mel­lett ember­ölés bűn­tet­té­nek kísér­le­te miatt mint több­szö­rös vissza­esőt 11 év 6 hónap fegy­ház­ra és 10 év köz­ügyek­től eltil­tás­ra ítél­te. Meg­ál­la­pí­tot­ta, hogy a férfi fel­té­te­les sza­bad­ság­ra nem bocsát­ha­tó, vala­mint elren­del­te egy vele szem­ben koráb­ban kisza­bott fel­füg­gesz­tett sza­bad­ság­vesz­tés végrehajtását.

Az első­fo­kú íté­let nem emel­ke­dett jog­erő­re, mert elle­ne az elkö­ve­tő és védő­je eny­hí­tés érde­ké­ben fel­leb­be­zést jelen­tett be.

A Sze­ge­di Fel­lebb­vi­te­li Főügyész­ség állás­pont­ja sze­rint az első­fo­kú bíró­ság íté­le­te tör­vé­nyes, a kisza­bott bün­te­tés eltúl­zott­nak nem tekint­he­tő, így annak eny­hí­té­se sem indokolt.

Az ügy­ben másod­fo­kon a Sze­ge­di Íté­lő­táb­la dönt.