Főoldal » Hírek » Hosszú évekre börtönbe került a gyermekekről pornográf felvételeket gyűjtő katona – a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség sajtóközleménye

A Fővá­ro­si Íté­lő­táb­la Kato­nai Taná­csa az első­fo­kú íté­le­tet hely­ben hagy­va marasz­tal­ta gyer­mek­por­nog­rá­fia bűn­tet­te miatt az egy­ko­ri közkatonát.

A meg­ál­la­pí­tott íté­le­ti tény­ál­lás sze­rint a fér­fi­nak  2022 évben - szer­ző­dé­ses kato­nai viszo­nyá­nak ideje alatt - össze­sen 2131 darab 18. élet­évét be nem töl­tött sze­mély­ről készült fel­vé­tel került a bir­to­ká­ba. 2005 fel­vé­te­len 12. és 18. élet­éve közöt­ti, míg 34 fel­vé­te­len 12 év alat­ti gyer­me­kek lát­ha­tó­ak, aki­ket sanyar­ga­tás­sal és erő­szak­kal vet­tek rá a köz­re­mű­kö­dés­re, külön­bö­ző sze­xu­á­lis cse­lek­mé­nyek vég­zé­sé­re. A továb­bi fel­vé­te­le­ken is nemi­sé­gü­ket súlyo­san sértő hely­zet­ben ábrá­zol­ták az azon sze­rep­lő kis­ko­rú személyeket.

A kato­nai bün­te­tő­el­já­rás során mind­vé­gig letar­tóz­ta­tás­ban lévő egy­ko­ri köz­ka­to­nát az első fokon eljá­ró Deb­re­ce­ni Tör­vény­szék Kato­nai Taná­csa 8 év 6 hónap bör­tön­bün­te­tés­sel, 9 év köz­ügyek­től eltil­tás­sal súj­tot­ta és vég­le­ges hatállyal eltil­tot­ta min­den olyan fog­lal­ko­zás gya­kor­lá­sá­tól, vagy egyéb tevé­keny­ség­től, amely­nek kere­té­ben 18. élet­évét be nem töl­tött sze­mély neve­lé­sét, fel­ügye­le­tét, gon­do­zá­sát, vagy gyógy­ke­ze­lé­sét végez­né, illet­ve ilyen sze­méllyel egyéb hatal­mi, vagy befo­lyá­si viszony­ban állna, továb­bá kimond­ta, hogy a ter­helt fel­té­te­les sza­bad­ság­ra nem bocsátható.

Az első­fo­kú íté­let­tel szem­ben a kato­nai ügyész súlyo­sí­tá­sért, a vád­lott és védő­je eny­hébb minő­sí­té­sért és a bün­te­tés eny­hí­té­sé­ért fel­leb­bez­tek. Az ügyé­szi fel­leb­be­zést a Fővá­ro­si Fel­lebb­vi­te­li Főügyész­ség helyes indo­ka­i­nál fogva fenn­tar­tot­ta. A Fővá­ro­si Íté­lő­táb­la Kato­nai Taná­csa 2023. októ­ber 13-án kihir­de­tett jog­erős másod­fo­kú hatá­ro­za­tá­val az első­fo­kú íté­le­tet hely­ben hagyta.