Főoldal » Hírek » Másfél év alatt 171 millió forintot szerzett áldozatától a csaló – a Veszprém Vármegyei Főügyészség sajtóközleménye

Külö­nö­sen nagy kárt okozó csa­lás, sik­kasz­tás és gon­do­zá­si köte­le­zett­ség elmu­lasz­tá­sá­nak bűn­tet­te miatt emelt vádat a Veszp­ré­mi Járá­si Ügyész­ség egy idős, beteg embert kihasz­ná­ló, ötve­nes éve­i­ben járó férfi ellen.

A vád­irat sze­rint a hason­ló bűn­cse­lek­mény miatt koráb­ban már sza­bad­ság­vesz­tés­re ítélt és abból fel­té­te­les sza­bad­ság­ra bocsá­tott vád­lott 2018 tava­szán, rövid­del a sza­ba­du­lá­sa után az egyik Balaton-parti tele­pü­lé­sen ismer­ke­dett meg az akkor 76 éves, rossz egész­sé­gi álla­po­tú sér­tet­tel. Miu­tán meg­tud­ta, hogy jómó­dú, a bizal­má­ba fér­kő­zött, hogy idő­vel meg­sze­rez­ze a vagyonát. 

 

Befo­lyá­sa alá vonta a men­tá­li­san is hanyat­ló embert, elide­ge­ní­tet­te a csa­lád­já­tól, majd 2020 feb­ru­ár­já­ban és júni­u­sá­ban a buda­pes­ti és Balaton-parti ingat­la­na­i­ra eltar­tá­si szer­ző­dést kötött vele, melyek tar­tal­mát ille­tő­en is meg­té­vesz­tet­te, miu­tán havi 120 000 forint ere­jé­ig vál­lal­ta az ennél jóval nagyobb nyug­díj­jal ren­del­ke­ző sér­tett tar­tá­sát,  az ingat­la­nok össz­ér­té­két pedig a valós közel 100 mil­lió helyett 55 mil­lió forint­ban álla­pí­tot­ták meg.

A tel­jes befo­lyás alá került sér­tett a külön­bö­ző hamis indo­kok­kal elő­ál­ló vád­lott kéré­sé­re már 2018-tól rész­le­tek­ben az összes pénzt levet­te a szám­lá­já­ról, és a fér­fi­nak adta, mellyel végül a saját anya­gi hely­ze­tét is elle­he­tet­le­ní­tet­te. A vád­lott a más­fél év alatt több mint 72 mil­lió forin­tot szer­zett meg a sér­tet­től, akit végül Buda­pest­ről, a csa­lád­já­tól a saját enyin­gi ingat­la­ná­ba költöztetett.

A vád­lott 2019 tava­szán lakás­fel­újí­tás ürü­gyén három, össze­sen mint­egy három­mil­lió forint érté­kű képet is elvitt a sér­tet­től, majd eladott, a pénzt pedig zseb­re tette.  Ezen túl közel három­mil­lió forint­nyi köl­csönt vete­tett fel az idős ember­rel, melyet szin­tén magá­ra és a csa­lád­já­ra köl­tött, vala­mint a saját és csa­lád­ja táv­köz­lé­si szám­lá­it is a sér­tet­tel fizettette.

A vád­lott a más­fél év alatt össze­sen közel 171 mil­lió forint kárt oko­zott a sér­tett­nek, a tar­tá­si szer­ző­dés elle­né­re pedig a meg­fe­le­lő orvo­si ellá­tá­sát, spe­ci­á­lis gyógy­sze­re­it sem biz­to­sí­tot­ta. Az idős ember 2020 júni­u­sá­ban hunyt el, az elkö­ve­tő azon­ban már 2020 máju­sá­ban, köz­vet­le­nül a tar­tá­si szer­ző­dé­sen ala­pu­ló tulaj­don­jo­gá­nak bejegy­zé­sét köve­tő­en árul­ni kezd­te a Balaton-parti ingat­lant, melyet mint­egy tíz nap­pal a sér­tett halá­la után el is adott. A buda­pes­ti lakást az idő­köz­ben meg­in­dult bün­te­tő­el­já­rás során a nyo­mo­zó ható­ság zár alá vette.

Az ügyész­ség a vád­ira­tá­ban a külö­nös vissza­eső elkö­ve­tő­vel szem­ben bör­tön­bün­te­tés kisza­bá­sát indít­vá­nyoz­ta azzal, hogy fel­té­te­les sza­bad­ság­ra nem bocsát­ha­tó és a koráb­bi fel­té­te­les sza­bad­sá­gát is szün­tes­se meg a bíró­ság, a bűn­cse­lek­ménnyel meg­szer­zett vagyon­ra pedig vagyon­el­kob­zást ren­del­jen el.