Főoldal » Hírek » Nevelt fia vagyonának elsikkasztásában segédkezett a mostohaapa – rendőrségi fotókkal – a Fővárosi Főügyészség sajtóközleménye

A Buda­pes­ti X. és XVII. Kerü­le­ti Ügyész­ség vádat emelt egy férfi ellen, aki a nevelt fia részé­re utalt kár­té­rí­tés­ből több mint 50 mil­lió forin­tot elköltött.

A vád­irat sze­rint az 50 éves férfi együtt élt fele­sé­gé­vel és annak nagy­ko­rú fiá­val. A fiú egy mun­ka­he­lyi bal­eset követ­kez­té­ben mara­dan­dó fogya­té­kos­sá­got szen­ve­dett, amellyel kap­cso­lat­ban a bíró­ság kár­té­rí­tést ítélt meg neki. A kár­té­rí­tést egy összeg­ben, közel 163,5 mil­lió forint­ként folyó­sí­tot­ták a részé­re. Mivel a fiú nem ren­del­ke­zett önál­ló bank­szám­lá­val, enge­dé­lyez­te, hogy édes­any­ja szám­lá­já­ra utal­ják a kár­té­rí­tést, és őt bízta meg szó­ban azzal is, hogy a szám­lá­ra meg­ér­ke­zett össze­get kezel­je. A kár­té­rí­tés meg­ér­ke­zé­se előtt a vád­lott­nak és fele­sé­gé­nek beje­len­tett mun­ka­he­lye, jöve­del­me nem volt, ezért elha­tá­roz­ták, hogy élet­vi­te­lü­ket a sér­tett kár­té­rí­té­si össze­gé­ből fog­ják biz­to­sí­ta­ni. A nő – a fia tudta és bele­egye­zé­se nél­kül – a bank­szám­lá­já­hoz társ­kár­tyát biz­to­sí­tott fér­jé­nek, majd a bank­szám­lá­hoz tar­to­zó bank­kár­tyák­kal készpénz-felvételeket és vásár­lá­so­kat bonyo­lí­tott a sér­tett tudta és bele­egye­zé­se nélkül.

A férfi közel 49 mil­lió forint elsik­kasz­tá­sá­hoz nyúj­tott segít­sé­get azzal, hogy a részé­re biz­to­sí­tott bank­kár­tyák fel­hasz­ná­lá­sá­val érté­kes hasz­ná­la­ti tár­gya­kat, ingó­sá­go­kat vásá­rolt saját maga és hoz­zá­tar­to­zói szá­má­ra. Emel­lett a fele­sé­ge bank­kár­tyá­ját is meg­sze­rez­te a nő tudta nél­kül, és azzal is vásá­rolt 2,6 mil­lió forint értékben.

A Buda­pes­ti X. és XVII. Kerü­le­ti Ügyész­ség a fér­fit, mint vissza­esőt nagyobb kárt okozó, infor­má­ci­ós rend­szer fel­hasz­ná­lá­sá­val elkö­ve­tett csa­lás bűn­tet­té­vel, vala­mint bűn­se­géd­ként, jelen­tős érték­re elkö­ve­tett sik­kasz­tás bűn­tet­té­vel vádol­ja. A főügyész­ség a vád­lot­tal szem­ben letöl­ten­dő bör­tön­bün­te­tés és pénz­bün­te­tés kisza­bá­sát indít­vá­nyoz­za. A kerü­le­ti ügyész­ség arra is indít­ványt tett, hogy a nyo­mo­zás során vagyon­biz­to­sí­tás­ként lefog­lalt ingó­sá­go­kat, 69 mil­lió forint szám­la­pénzt és zár alá vett ingat­lan tulaj­do­ni hánya­dot bocsás­sa a sér­tett rendelkezésére.

Az eljá­rás során más sze­mély fele­lős­ség­re voná­sá­nak tör­vé­nyi aka­dá­lya volt, a sér­tett ugyan­is nem élt magán­in­dít­vánnyal, nem kíván­ta a tet­tes fele­lős­ség­re vonását.

A Buda­pes­ti Rendőr-főkapitányság által az ügy­ről koráb­ban köz­zé­tett, fény­ké­pe­ket is tar­tal­ma­zó bejegy­zés elér­he­tő az aláb­bi útvo­na­lon:https://www.facebook.com/103931401301091/posts/268834378144125/?mibextid=rS40aB7S9Ucbxw6v