Főoldal » Hírek » Hamis örökség ígéretével csapott be újabb egyházi személyeket – a Csongrád-Csanád Vármegyei Főügyészség sajtóközleménye

A Sze­ge­di Járá­si Ügyész­ség vádat emelt azzal a fér­fi­val szem­ben, aki külön­bö­ző val­lá­si fele­ke­zet­hez tar­to­zó sér­tet­te­ket nem­lé­te­ző örök­ség ígé­re­té­vel ejtett téve­dés­be, és ezzel oko­zott kárt nekik.

A vád­irat sze­rint a férfi – akit koráb­ban 15 egy­há­zi sze­mély, hason­ló mód­szer­rel tör­tént meg­ká­ro­sí­tá­sa miatt ítél­tek el – 2017-ben meg­él­he­té­sét abból biz­to­sí­tot­ta, hogy magát valót­la­nul szlo­vák köz­jegy­ző­nek kiad­va e-mailen egy­há­zi sze­mé­lye­ket kere­sett meg. Az üze­ne­tek­ben a vád­lott valót­la­nul azt állí­tot­ta, hogy egy elhunyt a vég­ren­de­le­té­ben a vagyo­nát az egy­ház­kö­zös­ség­re, vagy annak egy kép­vi­se­lő­jé­re hagy­ta. A férfi cse­lek­mé­nyét azzal lep­lez­te, hogy hamis köz­ok­ira­to­kat – magyar, szlo­vák álla­mi címe­res, fej­lé­ces és bélyeg­zős köz­jegy­zői vagy bíró­sá­gi okira­to­kat – kül­dött állí­tá­sa alá­tá­masz­tá­sá­ra. Majd a vád­lott olyan ürüggyel, hogy az örök­ség átvé­te­lé­hez még külön­bö­ző díjak, ille­té­kek, for­dí­tá­si, köz­jegy­zői és egyéb költ­sé­gek meg­fi­ze­té­se szük­sé­ges, a sér­tet­tek­től külön­bö­ző nagy­sá­gú pén­zek átuta­lá­sát kérte.

A vád­irat sze­rint vád­lott jelen ügy­ben egy német, egy belga, vala­mint egy ukrán plé­bá­nost igye­ke­zett a fenti mód­szer­rel meg­té­vesz­te­ni, tőlük két eset­ben össze­sen közel más­fél mil­lió forin­tot csalt ki, a har­ma­dik sér­tett nem utal­ta át a tőle kért 200 eurót, hanem leve­le­it válasz nél­kül hagyta.

A járá­si ügyész­ség a vád­lot­tat 3 rend­be­li üzlet­sze­rű­en elkö­ve­tett csa­lás bűn­tet­té­vel, 16 rend­be­li közokirat-hamisítás bűn­tet­té­vel és 3 rend­be­li hamis magán­ok­irat fel­hasz­ná­lá­sá­nak vét­sé­gé­vel vádolja.

A vád­eme­lés­kor a koráb­bi ügyé­ben vele szem­ben kisza­bott, 6 éves bör­tön­bün­te­té­sét töltő vád­lott bűnös­sé­gé­ről a Váci Járás­bí­ró­ság fog dönteni.