Főoldal » Hírek » Benzines palackokkal gyújtották fel haragosuk házát – a Pécsi Fellebbviteli Főügyészség sajtóközleménye

A Pécsi Fel­lebb­vi­te­li Főügyész­ség a kisza­bott bün­te­té­sek súlyo­sí­tá­sá­ra tett indít­ványt a Pécsi Íté­lő­táb­lán azon vád­lot­tak bün­te­tő­ügyé­ben, akik isme­rő­sük házát felgyújtották. 

A Bara­nya vár­me­gyei tele­pü­lé­sen élő vád­lot­tak külön­bö­ző okok­ból hara­gos viszony­ban áll­tak a sér­tet­tel. 2022. augusz­tu­sá­ban a falu­nap éjsza­ká­ján ita­lo­zás köz­ben meg­be­szél­ték, hogy e nézet­el­té­ré­se­ik­re tekin­tet­tel a sér­tet­tet meg­lec­kéz­te­tik. Két sörös­üve­get ben­zin­nel töl­töt­tek meg, majd haj­nal­ban hara­go­suk házá­hoz men­tek, és a ben­zint egy kanóc­cal begyújt­va az üve­ge­ket a ház egyik abla­kán keresz­tül a szo­bá­ba dob­ták. Az égő ben­zin­től a szo­bá­ban elhe­lye­zett búto­rok is láng­ra kaptak.

A ház­ban tar­tóz­ko­dó, a zajra és a kelet­ke­ző tűzre fel­éb­re­dő sér­tett és édes­any­ja a ház­ból sér­tet­le­nül kime­ne­kül­tek, míg a hely­szín­re érke­ző tűz­ol­tók a sér­tett és szom­szé­dai köz­re­mű­kö­dé­sé­vel a tüzet rövid időn belül eloltották.

Az első­fo­kú bíró­ság a vád­lot­ta­kat 2023. novem­be­ré­ben ember­ölés bűn­tet­té­nek kísér­le­te, vala­mint ron­gá­lás bűn­tet­te miatt mond­ta ki bűnös­nek. Ezért a bűn­cse­lek­ményt kez­de­mé­nye­ző vád­lot­tat 7 év 6 hónap, tár­sát 5 év 6 hónap fegy­ház­bün­te­tés­re ítélte.

Az íté­let ellen a vád­lot­tak ter­hé­re az ügyész fel­leb­be­zett. A Pécsi Fel­lebb­vi­te­li Főügyész­ség a másod­fo­kú eljá­rás­ban a vád­lot­tak bün­te­té­sé­nek súlyo­sí­tá­sát indítványozta.

Az ügy­ben másod­fo­kon a Pécsi Íté­lő­táb­la dönt.