Főoldal » Hírek » A letartóztatás fenntartása indokolt az ügyészség szerint a gyermekét gyógyszerrel megmérgező kecskeméti nő ügyében- a Szegedi Fellebbviteli Főügyészség sajtóközleménye

A Sze­ge­di Fel­lebb­vi­te­li Főügyész­ség a Kecs­ke­mé­ti Tör­vény­szék letar­tóz­ta­tást fenn­tar­tó vég­zé­sé­nek a hely­ben­ha­gyá­sá­ra tett indít­ványt annak a kecs­ke­mé­ti nőnek az ügyé­ben, akit az ügyész­ség élet­ve­szélyt okozó testi sér­tés bűn­tet­té­vel vádol.

A vád­ira­ti tény­ál­lás sze­rint a nő 2020. már­ci­us 20-án Kecs­ke­mé­ten a 3 éves leány­gyer­me­ke részé­re kihív­ta a men­tő­ket azzal az indok­kal, hogy a gyer­mek lázas és fél órán­ként elájul, ezért a men­tők beszál­lí­tot­ták őket a Bács-Kiskun Megyei Kór­ház Csecsemő- és Gyer­mek­gyó­gyá­sza­ti Osz­tá­lyá­ra. Az ügye­le­tes orvos a gyer­me­ket meg­vizs­gál­ta és meg­ál­la­pí­tot­ta, hogy láz­ta­lan, jó álta­lá­nos álla­po­tú és közöl­te az édes­any­já­val, hogy ha kór­há­zi ellá­tást igény­lő kór­kép nem iga­zo­ló­dik be, akkor az ambu­láns ellá­tást köve­tő­en ott­ho­nuk­ba bocsát­ják őket. A nő, amíg a kis­ko­rú gyer­me­ké­vel a folyo­són a vér­vé­tel ered­mé­nyé­re várt, annak érde­ké­ben, hogy a gyer­me­ket min­den­kép­pen fel­ve­gyék a kór­há­zi osz­tály­ra, a nála lévő nyu­ga­tó­ból 8-9 dara­bot kivett és a sér­tett barack­le­vet tar­tal­ma­zó cumis­üve­gé­be kevert abból a cél­ból, hogy a gyer­mek annak meg­ivá­sa követ­kez­té­ben rosszul­lét­re utaló tüne­te­ket pro­du­kál­jon, így kór­há­zi fel­vé­tel­re kerül­jön. A sér­tett rövi­de­sen ivott a szék­re kitett cumis­üveg­ből, mely­nek követ­kez­té­ben zavart tudat­ál­la­pot­ba került, majd az esz­mé­le­tét is elvesz­tet­te, mely­nek követ­kez­té­ben élet­ve­szé­lyes álla­pot­ba került. A sér­tett élet­ve­szé­lyes álla­po­tát az idő­ben nyúj­tott szak­sze­rű orvo­si segít­ség hárí­tot­ta el.

A Kecs­ke­mé­ti Tör­vény­szék a vád­eme­lést köve­tő­en a nő letar­tóz­ta­tá­sát a bűn­is­mét­lés veszé­lyé­re figye­lem­mel fenntartotta.

A vég­zés ellen a nő jelen­tett be fel­leb­be­zést a letar­tóz­ta­tá­sá­nak a fenn­tar­tá­sa miatt.

A Sze­ge­di Fel­lebb­vi­te­li Főügyész­ség a másod­fo­kú átira­tá­ban kifej­tet­te, hogy az első­fo­kú bíró­ság a cse­lek­mény tár­gyi súlyá­ra, a sér­tett sze­mé­lyé­re, vala­mint az elkö­ve­tés körül­mé­nye­i­re figye­lem­mel helye­sen jutott arra a követ­kez­te­tés­re, hogy a nővel szem­ben a továb­bi­ak­ban is fenn­áll a bűn­is­mét­lés veszé­lye, ezért a fel­leb­be­zést alap­ta­lan­nak tart­va az első­fo­kú vég­zés hely­ben­ha­gyá­sá­ra tett indítványt.

A fel­leb­be­zés­ről másod­fo­kon a Sze­ge­di Íté­lő­táb­la dönt.