Főoldal » Hírek » A Legfőbb Ügyészség és a Magyar Jogász Egylet együttműködési megállapodásáról

Dr. Polt Péter leg­főbb ügyész és dr. Tróc­sá­nyi Lász­ló, a Magyar Jogász Egy­let elnö­ke meg­ál­la­pod­tak abban, hogy a két hiva­tás­rend a jogi kul­tú­ra és a magyar jog­élet fej­lesz­té­sé­ben szo­ro­san együttműködik.

A meg­ál­la­po­dás értel­mé­ben az ügyész­ség elis­me­ri a Magyar Jogász Egy­let­nek a magyar jogász­tár­sa­da­lom, a jogá­szi hiva­tás­ren­dek közöt­ti pár­be­széd meg­te­rem­té­sé­ben, a jog­tu­do­mány fej­lesz­té­sé­ben ját­szott kiemel­ke­dő szerepét.

Az együtt­mű­kö­dé­si meg­ál­la­po­dás közös célja a tudo­má­nyos ered­mé­nyek meg­is­mer­te­té­se, a jog­tu­do­má­nyi mun­kás­ság elő­moz­dí­tá­sa, továb­bá a jogász­ság buz­dí­tá­sa a jog­tu­do­mány fejlesztésére.

A Felek fon­tos­nak tart­ják, hogy a jövő nem­ze­dé­ke meg­is­mer­je az ügyé­szi tra­dí­ci­ó­kat, így az ügyész­ség vád­ha­tó­sá­gi és köz­ér­dek­vé­del­mi sze­rep­vál­la­lá­sát. Szin­tén fon­tos, hogy a magyar ügyé­szi szer­ve­zet tör­té­ne­te, és az ügyé­szi hiva­tás jele­ne a magyar jog­élet­ben szé­les kör­ben köz­is­mert­té vál­jon, és azok­ról közös tudo­má­nyos vita­ülé­se­ket rendezzenek.

A Magyar Jogász Egy­let kész arra, hogy 2021-ben – a Leg­főbb Ügyész­ség­gel közö­sen – vala­mennyi hiva­tás­rend kép­vi­se­lői bevo­ná­sá­val tudo­má­nyos vita­ülést tart­son abból az alka­lom­ból, hogy 150 éve, 1871. júni­us 10-én hir­det­ték ki az első magyar ügyész­sé­gi törvény.

A meg­ál­la­po­dás alap­ján az ügyész­ség az Egy­let ren­dez­vé­nye­in kép­vi­sel­te­ti magát, továb­bá a Leg­főbb Ügyész­ség az éven­ként az Ügyész­ség Napja alkal­má­ból tar­tott ren­dez­vé­nyé­re az Egy­let kép­vi­se­lő­it meghívja.

Az együtt­mű­kö­dés sze­rint a két szer­ve­zet a jog­tu­do­má­nyi kuta­tá­sok elő­moz­dí­tá­sa érde­ké­ben Kárpát-medencei magyar jogá­szok szá­má­ra közös pályá­za­tot hir­det az ügyé­szi hiva­tást érin­tő téma­kö­rök­ben, ille­tő­leg éven­te közö­sen érté­ke­lik együtt­mű­kö­dé­sü­ket, és meg­ha­tá­roz­zák annak továb­bi főbb irányait.