Főoldal » Hírek » Perzsának hazudta szőnyegeit a csaló - vádemelés- a Fővárosi Főügyészség sajtóközleménye

A vád sze­rint egy 38 éves román férfi idős­ko­rú sér­tet­tek­től csalt ki pénz oly módon, hogy magát jel­lem­ző­en irá­ni­nak adta ki, az álta­la fel­aján­lott sző­nye­ge­ket pedig való­di, érté­kes per­zsa sző­nye­gek­nek hazudta.

A vád­irat sze­rint a vád­lott 2020 június-november között 5 idős­ko­rú sér­tet­től csalt ki pénzt az aláb­bi módszerrel.

A vád­lott a II. kerü­let­ben, a gép­ko­csi­já­ban ülve szó­lí­tot­ta le a gya­lo­gos sér­tet­te­ket, akik előtt jel­lem­ző­en iráni, vagy török szár­ma­zá­sú­nak adta ki magát, és azt állí­tot­ta, hogy való­di, kéz­zel szőtt, érté­kes per­zsa sző­nye­gei van­nak, ami­ket fel­aján­lott a sér­tet­tek­nek. Több sér­tett­nek ele­in­te azt mond­ta, aján­dék­ba adja a sző­nye­get, és cse­ré­be ő is csak vala­mi jel­ké­pes aján­dé­kot (pél­dá­ul eurót, dol­lárt) kér, mert az ő kul­tú­rá­juk­ban ez a szo­kás. Volt olyan sér­tett, akit autó­val haza is vitt, fel­ment a laká­sá­ba, és ott vette át a meg­té­vesz­tett sér­tet­től a pénzt. Elő­for­dult az is, hogy elkí­sér­te a sér­tet­tet egy bank­au­to­ma­tá­hoz, miu­tán rábe­szél­te arra, hogy vegye meg tőle a sér­tett által érté­kes­nek hitt sző­nye­ge­ket, majd az idős­ko­rú férfi figyel­met­len­sé­gét kihasz­nál­va, még több pénzt is vete­tett le vele az auto­ma­tá­ból, mint amennyit a sér­tett sze­re­tett volna.

A sér­tet­tek­től fejen­ként 60 ezer – 350 ezer forint közöt­ti össze­get csalt ki a férfi.

A sző­nye­gek való­já­ban érték­te­le­nek vol­tak, sőt, vol­tak olyan sző­nye­gek, amely erős üzem­anyag sza­guk miatt kife­je­zet­ten hasz­nál­ha­tat­la­nok vol­tak. A vád­lott a sér­tet­te­ket a sző­nye­gek ere­de­té­vel, érté­ké­vel kap­cso­lat­ban téve­dés­be ejtet­te, annak érde­ké­ben, hogy tőlük pénzt csal­jon ki.

A vád­lott a csa­lá­sok­kal a sér­tet­tek­nek mind­össze­sen több mint 1 mil­lió forint kárt oko­zott, ame­lyet azon­ban az eljá­rás során a sér­tet­tek­nek tör­té­nő vissza­fi­ze­tés­sel nagy­részt megtérített.

Egy eset­ben a vád­lott­nak egy 30 éves román társa segít­sé­get nyúj­tott az elkö­ve­tés­hez, tudva társa jog­ta­lan pénz­szer­zé­si szán­dé­ká­ról, autó­já­val a tár­sát és a meg­té­vesz­tett sér­tet­tet a sér­tett ott­ho­ná­hoz vitte. 

A Buda­pes­ti II. és III. Kerü­le­ti Ügyész­ség a fér­fi­val szem­ben 5 rend­be­li, üzlet­sze­rű­en elkö­ve­tett csa­lás bűn­tet­te miatt nyúj­tott be vád­ira­tot az ille­té­kes bíró­ság­ra, és indít­vá­nyoz­ta, hogy a bíró­ság vele szem­ben bün­te­tő­vég­zés­sel fel­füg­gesz­tett bör­tön­bün­te­tést és pénz­bün­te­tést szab­jon ki. Az ügyész­ség a férfi tár­sá­val szem­ben pró­bá­ra bocsá­tást indít­vá­nyo­zott. A Buda­pes­ti II. és III. Kerü­le­ti Bíró­ság a bűn­cse­lek­mé­nyek miatt a fér­fi­val szem­ben 1 év 6 hónap – vég­re­haj­tá­sá­ban 2 év 6 hónap­ra fel­füg­gesz­tett – bör­tön­bün­te­tést és 700 ezer forint pénz­bün­te­tést sza­bott ki, tár­sát pedig 2 évre pró­bá­ra bocsá­tot­ta. Az ügyész­ség a bün­te­tő­vég­zést tudo­má­sul vette.