Főoldal » Hírek » Tényleges életfogytig tartó szabadságvesztés kiszabása indokolt a volt élettársát és annak kisfiát megölő férfival szemben - a Győri Fellebbviteli Főügyészség sajtóközleménye

A Győri Fel­lebb­vi­te­li Főügyész­ség, mint másod­fo­kú ügyész­ség az első­fo­kú íté­let érde­mé­ben hely­ben­ha­gyá­sát indít­vá­nyoz­za abban az ügy­ben, amely­ben a vád­lott volt élet­tár­sát és annak kis­fi­át ölte meg.

A Veszp­ré­mi Tör­vény­szék a 2021. ápri­lis 15. nap­ján kihir­de­tett íté­le­té­ben a vád­lot­tat több ember, köz­tük tizen­ne­gye­dik élet­évét be nem töl­tött sze­mély sérel­mé­re elkö­ve­tett ember­ölés bűn­tet­te miatt élet­fogy­tig tartó fegy­ház­bün­te­tés­re, mel­lék­bün­te­té­sül 10 év köz­ügyek gya­kor­lá­sá­tól eltil­tás­ra ítél­te, a fel­té­te­les sza­bad­ság­ra bocsá­tás lehe­tő­sé­gét pedig kizárta.

A nem jog­erős íté­let sze­rint a fér­fit nem tudta fel­dol­goz­ni és elfo­gad­ni a sza­kí­tást, folya­ma­to­san üze­ne­te­ket írt volt élet­tár­sá­nak, aki azon­ban a vád­lott köze­le­dé­sét hatá­ro­zot­tan eluta­sí­tot­ta, de abba bele­egye­zett, hogy sze­mé­lye­sen elbú­csúz­zon tőle és a gyer­mek­től. Ennek során a sér­tett meg­erő­sí­tet­te, hogy dön­té­se vég­le­ges, új éle­tet akar kez­de­ni kis­fia édesapjával.

A férfi a fej­fá­jás­ra panasz­ko­dó sér­tett fejét mint­egy 10-15 per­cig masszí­roz­ta, majd hir­te­len meg­ra­gad­ta a sér­tett nya­kát és a nőt meg­foj­tot­ta, a szo­bá­ba ekkor bejö­vő két­éves gyer­me­ket pedig meg­ra­gad­ta, aztán kettő kés­szú­rás­sal megölte.

A másod­fo­kú ügyész­ség sze­rint az első­fo­kú bíró­ság a tény­le­ges élet­fogy­tig tartó sza­bad­ság­vesz­tés kisza­bá­sá­val az egye­dül helyes dön­tést hozta meg, mert a több embe­ren – akik közül az egyik kis­ko­rú volt – elkö­ve­tett ember­ölés befe­je­zett alak­za­tát elkö­ve­tő ter­helt­tel szem­ben a lehe­tő leg­sú­lyo­sabb bün­te­tést kell kiszabni.

Ezért, s mert a tör­vény­szék íté­le­tét meg­ala­po­zott­nak és tör­vé­nyes­nek tart­ja, a Győri Fel­lebb­vi­te­li Főügyész­ség az első­fo­kú íté­let hely­ben­ha­gyá­sát indít­vá­nyoz­za, a bűn­je­lek­re vonat­ko­zó egyes ren­del­ke­zé­sek kor­rek­ci­ó­ja mellett.