Főoldal » Hírek » Segítségnyújtás nélkül hajtott el a baleset helyszínéről - a Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség sajtóközleménye

A Deb­re­ce­ni Járá­si Ügyész­ség segít­ség­nyúj­tás elmu­lasz­tá­sá­nak vét­sé­ge miatt emelt vádat az ellen a férfi ellen, aki jár­mű­vé­vel elütöt­te a fekvő sér­tet­tet, majd meg­ál­lás nél­kül továbbment. 

Az idős vád­lott 2019. novem­ber 14-én, haj­nal­ban köz­le­ke­dett Deb­re­cen bel­vá­ro­sá­ban. Az autó­ban a jobb olda­li első ülé­sen a fele­sé­ge uta­zott, biz­ton­sá­gi övü­ket mind­ket­ten használták.

Az egyik bel­vá­ro­si bevá­sár­ló­köz­pont köze­lé­ben lévő útke­resz­te­ző­dés felé haj­tott a vád­lott az adott sza­ka­szon meg­en­ge­dett 60 km/h sebes­ség­gel. A for­ga­lom­irá­nyí­tó fény­jel­ző készü­lé­kei sár­gán vil­log­tak. Ez idő alatt a sér­tett az útke­resz­te­ző­dés­ben kiala­kí­tott, kije­lölt gyalogos-átkelőhelyen akart átmen­ni, azon­ban abban a for­gal­mi sáv­ban, ahol a vád­lott köz­le­ke­dett elesett, és oldalt fekvő, víz­szin­tes hely­zet­ből pró­bál­ta magát kéz­zel fel­nyom­ni. Ekkor ért oda az elkö­ve­tő, aki hir­te­len balra kor­má­nyoz­va akar­ta őt kike­rül­ni, azon­ban az autó jobb első kere­ké­vel elütöt­te a sér­tet­tet, majd meg­ál­lás nél­kül továbbment.

A veze­tő­nek az útke­resz­te­ző­dés előtt meg­ha­tá­ro­zott távol­ság­ból fel kel­lett volna ismer­nie a zeb­rán fekvő sér­tet­tet, ezért meg­ál­lá­si és segít­ség­nyúj­tá­si köte­le­zett­ség terhelte.

A sér­tett az elütés követ­kez­té­ben olyan súlyos sérü­lé­se­ket szen­ve­dett, hogy kór­ház­ba szál­lí­tá­sát köve­tő­en éle­tét vesztette.

A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság a férfi ellen halá­los köz­úti bal­eset gon­dat­lan oko­zá­sá­nak vét­sé­ge miatt indí­tott bün­te­tő­el­já­rást bizo­nyí­tott­ság hiá­nyá­ban meg­szün­tet­te. Az őt ter­he­lő másik bűn­cse­lek­mény, a segít­ség­nyúj­tás elmu­lasz­tá­sá­nak vét­sé­ge miatt a Deb­re­ce­ni Járá­si Ügyész­ség vádat emelt a Deb­re­ce­ni Járás­bí­ró­sá­gon. A járá­si ügyész­ség a vád­irat­ban fel­füg­gesz­tett fog­ház­bün­te­tés és köz­úti jár­mű­ve­ze­tés­től eltil­tás bün­te­tés kisza­bá­sát indít­vá­nyoz­ta. A járá­si ügyész­ség a vád­irat­ban mér­té­kes indít­ványt is tett arra az eset­re, ha a vád­lott a járás­bí­ró­ság elő­ké­szí­tő ülé­sén a ter­hé­re rótt bűn­cse­lek­mény elkö­ve­té­sét beis­me­ri és lemond a tár­gya­lás­hoz való jogáról.