Főoldal » Hírek » 4200 eurót kapott volna az embercsempész - a Baranya Megyei Főügyészség sajtóközleménye

A Mohá­csi Járá­si Ügyész­ség ember­csem­pé­szés bűn­tet­te miatt emelt vádat egy orosz férfi ellen, aki 2020. janu­ár­já­ban hét, magát szír állam­pol­gár­nak valló sze­mélyt pró­bált átvin­ni a magyar-osztrák határon.

A vád­irat sze­rint a vád­lot­tat a nyo­mo­zás során isme­ret­le­nül maradt sze­mély bízta meg azzal Auszt­ri­á­ban, hogy ille­gá­li­san Magyar­or­szá­gon tar­tóz­ko­dó sze­mé­lyek­nek segít­sen átlép­ni a magyar-osztrák határt. A meg­bí­zó fejen­ként 600 eurót ígért a fel­adat elvégzéséért.

A férfi e cél­ból egy isme­rő­se gép­ko­csi­ját kérte köl­csön Bécs­ben, azzal 2020. janu­ár 16-án, az esti órák­ban érke­zett Magyar­or­szág­ra. Meg­bí­zó­já­tól kapott koor­di­ná­ták alap­ján janu­ár 17-én a haj­na­li órák­ban jutott el Sár­hát tele­pü­lés köze­lé­be. Ott hét, magát szír állam­pol­gár­nak valló, ille­gá­li­san Magyar­or­szá­gon tar­tóz­ko­dó sze­mély várta, aki­ket a vád­lott fel­vett a gép­ko­csi­ba azért, hogy őket Auszt­ri­á­ba szál­lít­sa. A gép­ko­csit Sár­hát kül­te­rü­le­tén rend­őrök meg­ál­lí­tot­ták. A vád­lott a leál­lí­tott jár­mű­ből kiug­rott és elme­ne­kült, azon­ban sze­mé­lyes hol­mi­ját hát­ra­hagy­ta. Ennek segít­sé­gé­vel azo­no­sí­tot­ták, elfo­ga­tó­pa­ran­csot bocsá­tot­tak ki vele szem­ben, majd Szlo­vé­ni­á­ban fog­ták el.

A férfi vagyo­ni haszon­szer­zés végett, több sze­mély­nek nyúj­tott segít­sé­get az állam­ha­tár jog­el­le­nes átlé­pé­sé­hez, cse­lek­mé­nye két évtől nyolc évig ter­je­dő sza­bad­ság­vesz­tés­sel büntetendő.

A vád­lott letar­tóz­ta­tás­ban van, bün­te­tő­jo­gi fele­lős­sé­gé­ről a Mohá­csi Járás­bí­ró­ság fog dönteni.