Főoldal » Hírek » Újabb négy embercsempész letartóztatásban - a Nógrád Megyei Főügyészség sajtóközleménye

A Pász­tói Járá­si Ügyész­ség indít­vá­nya alap­ján a nyo­mo­zá­si bíró három ukrán és egy szerb ember­csem­pész letar­tóz­ta­tá­sát ren­del­te el.

2022. decem­ber 18-án, dél­után, a rend­őrök Mát­ra­ve­re­bély­nél ellen­őriz­tek egy Szlo­vá­kia felé köz­le­ke­dő sze­mély­gép­ko­csit, mely­ben két sze­mély ült. Néhány perc­cel később, a tari elága­zó­nál egy másik autót is iga­zol­tat­tak a jár­őrök, amely­ben elől két ukrán állam­pol­gár tar­tóz­ko­dott, a jármű utas­te­ré­ben pedig két török fel­nőtt és hat gyer­me­kük ült, akik érvé­nyes, kül­föld­re szóló úti­ok­mánnyal nem ren­del­kez­tek, Magyar­or­szá­gon való jog­sze­rű tar­tóz­ko­dá­su­kat iga­zol­ni nem tudták.

A két gép­jár­mű néhány perc különb­ség­gel köz­le­ke­dett ugyan­azon az útvo­na­lon, köz­vet­len tele­fo­nos kap­cso­lat­ban vol­tak az út során, a Mát­ra­ve­re­bély­ben meg­ál­lí­tott gép­ko­csi a másik autó un. elő­fu­tó­ja volt, az ebben uta­zók fel­ada­ta az ember­csem­pész gép­ko­csi útjá­nak elő­ze­tes fel­de­rí­té­se, az eset­le­ges rend­őri jelen­lét­re figyel­mez­te­té­se lett volna.

Mivel mind a négy gya­nú­sí­tott az állam­ha­tár ille­gá­lis átlé­pé­sé­hez kívánt segít­sé­get nyúj­ta­ni a másik nyolc sze­mély­nek, elle­nük ember­csem­pé­szés bűn­tet­te miatt indult eljá­rás, amely­ben az ügyé­szi indít­vány alap­ján – a szö­ké­sük, illet­ve a bizo­nyí­tás meg­ne­he­zí­té­sé­nek avagy meg­hi­ú­sí­tá­sá­nak veszé­lye miatt – a Balas­sa­gyar­ma­ti Járás­bí­ró­ság nyo­mo­zá­si bírá­ja a három ukrán és a szerb elkö­ve­tő letar­tóz­ta­tá­sát is elrendelte.