A törvényszék ítélete szerint a holland állampolgár vádlott 2016 decemberében áruszállításra alkalmas kisteherautót bérelt, amellyel a szerb-román határtól a román-magyar határig több olyan külföldi személyt szállított, akik embercsempészek segítségével Nyugat-Európa különböző országaiba szándékoztak eljutni.

A vádlott a már üres teherautót Magyarországra vezette, a román határ közelében pedig 35 illegális határátlépőt zsúfolt be a levegőtlen, ablak nélküli raktérbe, majd elindult. Egy menetrend szerinti autóbusz utasa észlelte a migránsok beszállását, és azonnal értesítette a rendőrséget.

A rendőrjárőr a helyszíntől mintegy 8 km-re, a bejelentés után 15 perccel megállította a járművet. A személyi okmányokkal nem rendelkező emberek a raktérben egymás mellett szorosan álltak, néhányan a padlón ültek. A raktér fém tetején már vastagon állt a vízpára, az ajtón gőz áramlott ki. A belülről egyébként nyitható ajtók közelében állók szinte kizuhantak a járműből. Amennyiben levegő semmilyen módon nem jutott volna be, a raktérben tartózkodó emberek halála 15 percen belül nagy valószínűséggel bekövetkezett volna.

A törvényszék a vádlottat az ellene több ember sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérlete miatt emelt vád alól bizonyítottság hiányában felmentette.

A Debreceni Fellebbviteli Főügyészség a törvényszék felmentő ítélete ellen bejelentett vádhatósági fellebbezést a Debreceni Ítélőtábla előtti másodfokú eljárásban fenntartotta azzal, hogy az embercsempészés bűnszervezetben történt elkövetésének megállapítását is indítványozta.

A Debreceni Fellebbviteli Főügyészség indítványa alapján a Debreceni Ítélőtábla tárgyaláson további bizonyítást folytatott, majd a mai napon kihirdetett ítéletével a törvényszék felmentő döntését is megváltoztatta. A vádlott bűnösségét 35 rendbeli életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérletében is kimondta, egyben megállapította, hogy a vádlott az embercsempészés bűntettét bűnszervezetben követte el. A szabadságvesztés büntetést 8 év fegyházra, kiutasítását 10 évre súlyosította. Megállapította, hogy a vádlott feltételes szabadságra nem bocsátható. A fellebbviteli főügyészség indítványára rendelkezett a letartóztatásának fenntartásáról is.

A táblabíróság ítélete nem jogerős, mivel a vádlott és védője felmentés, illetve a büntetés enyhítése, egyben a letartóztatás megszüntetése végett fellebbezett a Kúriához.

Hozzászólások lezárva.