Főoldal » Hírek » Súlyosabb büntetést kér az ügyészség a kínai emberrablókra - a Győri Fellebbviteli Főügyészség sajtóközleménye

A Győri Fel­lebb­vi­te­li Főügyész­ség az első­fo­kú íté­let meg­vál­toz­ta­tá­sát, a vád­lot­tak bűnös­sé­gé­nek továb­bi bűn­cse­lek­mény­ben meg­ál­la­pí­tá­sát és bün­te­té­se­ik súlyo­sí­tá­sát is indít­vá­nyoz­za. Az ügy­ben a vád­lot­tak az alkal­ma­zot­tat sze­mé­lyi sza­bad­sá­gá­tól meg­foszt­va, erő­szak­kal, élet és testi épség elle­ni köz­vet­len fenye­ge­tés­sel, fel­fegy­ver­kez­ve, neki súlyos sérü­lést és súlyos egész­ség­rom­lást okoz­va szá­mol­tat­ták el a bevétellel.

A Győri Tör­vény­szék a 2021. júli­us 2. nap­ján kihir­de­tett íté­le­té­ben a vád­lot­ta­kat társ­tet­tes­ként, illet­ve bűn­se­géd­ként, külö­nö­sen súlyos hát­rányt okoz­va elkö­ve­tett ember­rab­lás bűn­tet­te miatt 5 és 7 év közöt­ti fegy­ház­bün­te­tés­re, 5-5 év köz­ügyek­től eltil­tás­ra, illet­ve 7-7 év idő­tar­ta­mú kiuta­sí­tás­ra ítélte.

A nem jog­erős íté­let sze­rint a kínai állam­pol­gár­sá­gú, lete­le­pe­dett vagy magyar­or­szá­gi tar­tóz­ko­dá­si helyű vád­lot­tak - miu­tán négyük­ben az a meg­győ­ző­dés ala­kult ki, hogy az áru­há­zuk­ban dol­go­zó sér­tett sik­kaszt - az alkal­ma­zot­tat egy ötö­dik, magya­rul jól beszé­lő tár­suk segít­sé­gé­vel elszá­mol­tat­ták. Ennek során az iro­dá­ban a tás­ká­ját és ruhá­za­tát ellen­őriz­ték, majd kia­bál­va, fenye­ge­tődz­ve fele­lős­ség­re von­ták a kevés bevé­tel miatt. Ezután rán­gat­va, taszi­gál­va levit­ték a pin­cé­be, ahol esz­kö­zök­kel is bán­tal­maz­ták, mene­kü­lé­si pró­bál­ko­zá­sa­it erő­szak­kal meg­aka­dá­lyoz­ták, és közöl­ték vele, hogy addig nem enge­dik ki, amíg rájuk nem írat­ja a kocsi­ját, a házát. A nő végül egy nagyobb összeg­ről szóló tar­to­zás­el­is­me­rő nyi­lat­ko­za­tot írt alá, amit fel is kel­lett olvas­nia, ame­lyet a vád­lot­tak vide­ó­ra rög­zí­tet­tek. Ezt köve­tő­en a súlyos sérü­lést és sok­kot is szen­ve­dett sér­tet­tet elengedték. 

A másod­fo­kú ügyész­ség sze­rint a súlyos egész­ség­rom­lás érté­ke­lést nyer az ember­rab­lás minő­sí­tett ese­té­ben. Emel­lett azon­ban súlyos testi sér­tés bűn­tet­té­ben is meg­ál­la­pí­tan­dó a vád­lot­tak bűnös­sé­ge. A bün­te­tés kisza­bá­sa során irány­adó 14 év közép­mér­ték­től pedig messze elma­rad­nak a kisza­bott sza­bad­ság­vesz­té­sek, ame­lyek­nek a fel­eme­lé­se indo­kolt. A súlyo­sí­tó körül­mé­nyek súlya és nyo­ma­té­ka alap­ján ugyan­csak indo­kolt a köz­ügyek­től eltil­tá­sok, vala­mint az egyik kiuta­sí­tás tar­ta­má­nak a felemelése.