Főoldal » Hírek » Négy embercsempészt tartóztattak le - a Vas Megyei Főügyészség sajtóközleménye

A Sár­vá­ri Járá­si Ügyész­ség ered­mé­nye­sen indít­vá­nyoz­ta annak a négy ember­csem­pész­nek a letar­tóz­ta­tá­sát, aki­ket 2022. augusz­tus 30-án a 8-as számú főúton fog­tak el a rendőrök.

A meg­ala­po­zott gyanú sze­rint az ukrán és mol­dáv elkö­ve­tők 2022. augusz­tus 30. nap­ján a haj­na­li órák­ban, a szerb-magyar határ köze­lé­ben olyan 10 szír állam­pol­gárt vet­tek fel két sze­mély­gép­ko­csi­ba, akik koráb­ban ille­gá­li­san lép­tek Magyar­or­szág terü­le­té­re.  A gya­nú­sí­tot­tak célja az volt, hogy a mig­rán­sok­nak segít­sé­get nyújt­sa­nak a magyar-osztrák határ meg nem enge­dett módon tör­té­nő átlépéséhez.

Az ember­csem­pé­szés­sel gya­nú­sí­tott két fér­fit továb­bi két grúz gya­nú­sí­tott is segí­tet­te. Ők gép­ko­csi­juk­kal elő­fu­tó­ként halad­tak a csem­pé­szett sze­mé­lye­ket szál­lí­tó autók előtt. A fel­ada­tuk az volt, hogy a ható­sá­gok figyel­mét elte­rel­jék, ezért lejárt tar­tóz­ko­dá­si enge­déllyel ren­del­ke­ző továb­bi grúz sze­mé­lye­ket vit­tek maguk­kal utas­ként. A csem­pé­szett szí­rek az ukrán és mol­dáv gya­nú­sí­tot­tak által veze­tett sze­mély­gép­ko­csik­ban utaztak.

2022. augusz­tus 30-án reg­gel, a 8-as számú főúton a rend­őr­ség jár­őrei mind­há­rom jár­mű­vet köz­úti ellen­őr­zés alá von­ták, mely elől a grúz gya­nú­sí­tot­tak meg­pró­bál­tak elme­ne­kül­ni, a rend­őrök azon­ban ebben meg­aka­dá­lyoz­ták őket, és mind a négy ember­csem­pészt előállították.

A Sár­vá­ri Járá­si Ügyész­ség a szö­kés ténye, a szö­kés, elrej­tő­zés, illet­ve a bizo­nyí­tás meg­ne­he­zí­té­sé­nek veszé­lye miatt, továb­bá a bűn­is­mét­lés meg­aka­dá­lyo­zá­sa érde­ké­ben indít­vá­nyoz­ta a gya­nú­sí­tot­tak letar­tóz­ta­tá­sá­nak elrendelését.

A Szom­bat­he­lyi Járás­bí­ró­ság nyo­mo­zá­si bírá­ja 2022. szep­tem­ber 1-jén az ügyé­szi indít­vánnyal egye­ző­en, egy hónap­ra elren­del­te a gya­nú­sí­tot­tak letartóztatását.