Az emberölés bűntette és más bűncselekmények miatt indult büntetőeljárásban a Kecskeméti Törvényszék elsőfokú ítéletét a másodfokon eljáró Szegedi Ítélőtábla részben megváltoztatva – az ügyészség indítványával egyezően – életfogytig tartó szabadságvesztésre súlyosította a halálos áldozatokat követelő szállításban közreműködő I-IV. rendű vádlottak büntetését. Közülük csupán a III. rendű vádlott esetében látott lehetőséget feltételes szabadságra, melynek legkorábbi időpontját 30 évben határozta meg.

Az ítélőtábla az emberölést megvalósító vádlottak vonatkozásában hangsúlyozta, hogy a sértettek egészen kivételes, példátlanul tragikus, szörnyű kínhalállal vesztették életüket a családtagjaik, ismerőseik szeme láttára, mindezt azért, hogy a terheltek a lebukást elkerüljék.

Az ítélőtábla a belső arányosság szem előtt tartása mellett az V. és a XII. rendű vádlott büntetésének enyhítését, a VII. és a XIV. rendű vádlott büntetésének súlyosítását látta indokoltnak, míg a többi vádlott tekintetében további lényeges enyhítésre vagy súlyosításra nem látott törvényes lehetőséget.

Hozzászólások lezárva.