A Győri Fellebbviteli Főügyészség, mint másodfokú ügyészség az üzletszerűen, szervezőként és irányítóként, bűnszervezetben elkövetett embercsempészés bűntette ügyében az elsőfokú ítélet megváltoztatását, további három vádlott esetében is a bűnszervezetben elkövetés megállapítását és mind a négy vádlott szabadságvesztésének és közügyektől eltiltásának súlyosítását indítványozza.

A Győri Törvényszék a 2019. február 19-én meghozott ítéletében az I. rendű vádlottat, mint bűnszervezet tagját súlyosabban minősülő embercsempészés bűntette miatt 7 év 6 hónap fegyházbüntetésre és 7 év közügyektől eltiltásra, másik három fellebbezéssel érintett vádlottat – egyiküket mint visszaesőt – embercsempészés bűntettének minősített esete miatt 5-6 év börtönbüntetésre és közügyektől eltiltásra ítélte; I. rendű vádlott vonatkozásában megállapította, hogy feltételes szabadságra nem bocsátható; továbbá mind a négy vádlottal szemben vagyonelkobzást rendelt el.

A nem jogerős ítélet szerint a büntetett előéletű magyar állampolgár vádlottak I. rendű vádlott szervezése és irányítása mellett mintegy fél év alatt szállítóként, előfutóként, kísérőként telefonos kapcsolattartás mellett pakisztáni, afgán, iraki, szír, algír, „bengáli”, gambiai, szomáliai, kongói, bangladesi, nigériai, tunéziai, mongol, indiai, sierra leonei, nepáli, sri lankai állampolgároknak nyújtottak segítséget a magyar-osztrák államhatár átlépéséhez, azzal, hogy őket bérelt gépjárművekkel a déli határ közeléből a nyugati határ közelébe szállították.

Az I. rendű vádlott 16 alkalommal összesen legalább 228 személy szállításában vett részt, akiknek többsége át is jutott Ausztriába,  a többi vádlott által bonyolított szállítások eredményeként szinte valamennyi érintett külföldi is átjutott a határon.

A szállításokért az elkövetők jelentős összegű készpénzt kaptak.

A másodfokú ügyészség az elsőfokú ügyész fellebbezését fenntartva indítványozza a II-IV. rendű vádlottak vonatkozásában is a bűnszervezetben elkövetés megállapítását, velük szemben is fegyházbüntetés kiszabását,  a feltételes szabadságra bocsátásból való kizárásukat, továbbá mind a négy vádlott esetében hosszabb tartamú szabadságvesztésre és közügyektől eltiltásra  ítélésüket, mert a nemzetközi illegális migráció elősegítőivel, haszonélvezőivel szemben szigorú, elrettentő jellegű büntetések kiszabását tartja szükségesnek és indokoltnak.

Hozzászólások lezárva.