A Budapesti IX. kerületi Ügyészség 2018.  augusztusában benyújtott vádirata alapján a Pesti Központi Kerületi Bíróság a mai napon a tárgyalás előkészítése érdekében nyilvános ülést tartott, majd az ügyészség indítványát követően a beismerő vádlottat elítélte.  

Az ügyészség az előkészítő ülés elején arra az esetre, ha a vádlott beismeri a bűnösségét, alternatív, konkrét büntetési mértékre vonatkozó indítványt is tett azzal, hogy a vádlottra 16 év fegyház fokozatú szabadságvesztés büntetés és 10 év közügyek gyakorlásától eltiltás mellékbüntetés kiszabását tartja indokolnak. Ennek az új eljárási törvény szerint az a jelentősége, hogy az előkészítő ülésen beismerő vádlott ennél súlyosabb büntetést nem kaphat, ugyanakkor a bíróság ennél kisebb büntetések kiszabásáról is rendelkezhet az ítéletében.

A megfelelő figyelmeztetések és az ügyészi indítvány ismeretében a 37 éves, erőszakos többszörös visszaeső vádlott a vádiratban terhére rótt bűncselekményeket beismerte, és a jogi minősítést elfogadta, valamint a tárgyalás jogáról is lemondott. Mivel a bíróság úgy ítélte meg, hogy a beismerés önkéntessége felől nincs kétség, és azt az eljárás iratai is alátámasztják, ezért a beismerést végzésében elfogadta.

Ezután az elsőfokú bíróság az enyhítő és súlyosító körülmények számba vétele mellett  – a vádlói és védői felszólalásokat követően – nyomban ítéletet is hozott. és a 2 rendbeli – egy esetben kísérleti szakban maradt – felfegyverkezve elkövetett rablás bűntettében bűnösnek kimondott erőszakos többszörös visszaeső vádlottat 12 év szabadságvesztésre, és 10 év közügyektől eltiltás mellékbüntetésre ítélte.

Mivel a  bíróság az ügyészi indítványhoz képest enyhébb büntetést szabott ki, ezért az ügyész a vádlott terhére, súlyosításért jelentett be fellebbezést, míg a vádlott és védője enyhítésért fellebbeztek.

A bíróság az ítélet kihirdetését követően – mivel az nem lett jogerős – fenntartotta a vádlott letartóztatását.

Az új büntetőeljárási törvény alapvető célja volt az eljárások – garanciális szabályok melletti – gyorsítása. Ez most úgy jutott érvényre, hogy az elsőfokú bíróságnak a nyomozás során lefolytatott bizonyítást – a tanúk kihallgatását, kamerafelvételek tárgyaláson történő megtekintését, iratok ismertetését –  nem kellett felvennie, így a 2018. áprilisi és májusi elkövetés után 4 hónappal  már elsőfokú ítélet született az ügyben.

A témával kapcsolatos korábbi főügyészségi sajtóközlemény itt érhető el:

http://ugyeszseg.hu/kessel-rabolt-ekszeruzletekben-egy-budapesti-ferfi-vademeles/

Hozzászólások lezárva.