A Vas Megyei Főügyészség ügyeletes ügyésze indítványozta annak a román férfinak a letartóztatását, aki 2020. szeptember 10-én összesen négy – magát palesztinnak valló migránst szállított a déli határtól az osztrák-magyar határ közelébe, Kőszegre, hogy segítséget nyújtson nekik az államhatár jogellenes átlépéséhez.

A megalapozott gyanú szerint a férfi az általa vezetett autóba 2020. szeptember 10-én vette fel a négy  migránst a déli határ közelében –a Makó és Nagylak közötti mezőgazdasági területen- azért, hogy az érvényes tartózkodási engedéllyel nem rendelkező, okmányok nélküli külföldi állampolgárokat Magyarországon keresztül szállítsa és őket illegálisan Ausztriába juttassa.

A megállapodás szerint a gyanúsított a migránsokat az osztrák-magyar határ közelébe szállította, kitette őket magyar területen az autóból, Kőszeg Határátkelőhelyen Magyarország területét elhagyta és a határtól 200 méterre várakozott a migránsokra, hogy miután a zöldhatáron Ausztriába jutottak, őket Bécsbe szállítsa.

A migránsok közül három főt lakossági bejelentés alapján a kőszegi rendőrök előállítottak, míg egy ember elmenekült. A gyanúsítottat pedig az osztrák-magyar közös járőrszolgálat járőrei vonták ellenőrzés alá.

Az ügyeletes ügyész a szökés és elrejtőzés, valamint a bizonyítás megnehezítésének veszélye miatt indítványozta a gyanúsított letartóztatásának elrendelését.

A Szombathelyi Járásbíróság ügyeletes nyomozási bírója 2020. szeptember 13-án elrendelte egy hónapra a gyanúsított letartóztatását az ügyészi indítvánnyal egyezően.

Hozzászólások lezárva.