A Szegedi Ítélőtábla harmadfokú eljárásban helybenhagyta az uzsora-bűncselekménnyel vádolt házaspár bűnösségét megállapító másodfokú ítéletet.

A kétszeri hatályon kívül helyezés után megismételt eljárásban a Gyulai Törvényszék megállapította annak a Békés megyei házaspárnak a bűnösségét, akiket az első fokon eljáró Békéscsabai Járásbíróság négy rendbeli, folytatólagosan, társtettesként elkövetett uzsora-bűncselekmény miatt az ellenük emelt vád alól felmentett.

A védelmi fellebbezések után a harmadfokon eljáró Szegedi Ítélőtábla jogerős határozatával, a Szegedi Fellebbviteli Főügyészség indítványával egyezően, a másodfokú ítéletet helybenhagyta.

A házastársak egy Békés megyei településen 2009 márciusától 2012 februárjáig a létminimum alatti jövedelemmel rendelkező háztartásban élő sértetteknek rendszeresen azzal a feltétellel adtak kisebb összegű kölcsönt, hogy a vádlottaktól – függetlenül attól, hogy az nem állt szándékukban – nagyobb mennyiségű húst, illetve tűzifát kellett vásárolniuk. A vásárolt dolgok értékét a kölcsönösszeggel együtt kellett megfizetniük vagy a vádlottaknál ledolgozniuk.

A vádlottak a nehéz körülmények között élő sértetteket és a velük együtt élő hozzátartozóikat további súlyos nélkülözésnek tették ki.

A Szegedi Ítélőtábla a Szegedi Fellebbviteli Főügyészség indítványában foglaltakat osztotta és harmadfokú határozatával a másodfokú ítéletet helybenhagyta, így az egyik vádlottal szemben két év, míg a másik vádlottal szemben egy év szabadságvesztést szabott ki, utóbbi vádlott esetében a büntetés végrehajtását három év próbaidőre felfüggesztette.

Hozzászólások lezárva.