A Tatabányai Járási Ügyészség magánlaksértés vétsége miatt nyújtott be vádiratot egy férfival szemben, aki egy oroszlányi lakásba erőszakkal ment be társával együtt, a magánlakás használójának barátját ököllel többször megütötték, megrugdosták, majd késsel támadtak rá, azonban a megtámadott személy a kést tőlük elvette, és saját védelme érdekében a vádlottat és a társát késsel megszúrta..

A vádlott és társa 2017. december 26-án 19 óra 30 perc körüli időben a sértett által bérelt oroszlányi lakás ajtaját berúgták, és oda bementek. Az elkövetők a lakás használójának barátját ököllel többször megütötték, megrugdosták, majd egy kést vettek magukhoz, ezzel támadtak rá. A férfi viszont a kést megfogta, az egyik támadó kezéből kivette, és saját védelme érdekében hadonászó, szúró mozdulatokat tett támadói felé. A szúrások a támadókat elérték, az egyikük a helyszínen az életét veszítette, a másik a lakásból kimenekült. Ő az utcán esett össze, ott hívtak hozzá mentőt.

A Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség az emberölés bűntette miatt indított nyomozást megszüntette, mert megállapította, hogy a támadókat késsel megszúró személy jogos védelmi helyzetben volt. A Büntető Törvénykönyv rendelkezése szerint nem büntetendő az cselekmény, amely a saját, illetve más vagy mások személye, javai vagy a közérdek ellen intézett jogtalan támadás elhárításához szükséges. A jogtalan támadást úgy kell tekinteni, mintha az a védekező életének kioltására is irányult volna, ha azt személy ellen, felfegyverkezve követik el.

A magánlakást használó sértett magánindítványt terjesztett elő a lakásba behatoló, onnan élve elmenekülő vádlottal szemben, ezért az emberölés bűntette miatt indított nyomozás befejezését követően magánlaksértés vétsége miatt eljárás indult a magánlakásba jogtalanul behatoló, a szúrást követően azt elhagyó személlyel szemben.

A vádlott a magánlaksértés elkövetését megelőzően, ugyanazon a napon egy Oroszlányban közlekedő helyi járatú autóbuszból eltulajdonított egy üvegtörő biztonsági kalapácsot úgy, hogy a helyéről, az azt rögzítő plombát elszakítva letépte, ezzel a lopás vétségét is elkövette.

Az ügyészség a vádiratban indítványt tett arra, hogy a Tatabányai Járásbíróság a bűncselekmények elkövetését beismerő, büntetlen vádlottal szemben tárgyalás mellőzésével, büntetővégzésben pénzbüntetést szabjon ki.

Hozzászólások lezárva.